News55

Nanne Grönvall om cancern: "Fick vänta en månad"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2022

Hon är en veteran inom schlager och är en av våra mest kända artister. Men cancern var ett hårt slag mot hela familjen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nanne Grönvall, 60, har varit med i ”Melodifestivalen” 13 gånger som artist eller låtskrivare men startade sin karriär med gruppen ”Sound of Music” där bland annat hennes make Peter ingick.

– Jag var 16 år när jag började i mitt första rockband och träffade Peter två år senare, 1990, han var med i ett rockband och jag var med i ett annat. Banden blev hopslagna men vi blev inte tillsammans då utan hade relationer på varsitt håll så det var otänkbart. Men efter sju år sa det plötsligt det klick, vi hade separerat från vår partners och började umgås mer privat, gick ut och åt tillsammans när vi jobbar klart i studion. Såg varandra på ett nytt sätt, inte bara som kollegor.

De har en stor förståelse för varandras arbetstider och yrke samt de yrkesmässiga utmaningarna och de har förstås många minnen tillsammans efter att ha jobbat ihop i 41 år.

– Det är klart det inte är en dans på rosor, vi har haft tuffa perioder, och vi pratar om allt. Det bandet blev ännu starkare när barnen kom.

De fick barnen Felix och Charlie tillsammans och Nanne har även Robin sedan en tidigare relation men makarnas förhållande ställdes på sin spets när sångerskan drabbades av bröstcancer 2006.

– Jag fick beskedet och opererades och fick vänta på besked en månad vad man egentligen hittat. Peter var väldigt lugn i det där och sa ”vi kan inte göra så mycket i det här läget”. Vi avbokade allt och var bara hemma med barnen och jag vände helt på dygnet men fick ställa om det, jag grubblade så mycket på kvällarna. Vi lät barnen ställa alla svåra frågor och svarade så gott vi kunde.

Artisten bestämde sig för att inte prata och älta sin diagnos för mycket, hon ville fokusera på det positiva men hennes egen kris kom först senare.

– Rädslan och dödsångesten kom senare för mig men överlevnadsinstinkten kickade in. Första sommaren jag var sjuk var jag hemma hela sommaren, hela familjen var hemma. Vi spelade spel och umgicks mycket men hela tiden har man det i bakhuvudet, blir det här min sista sommar? Får jag fler somrar?

ANNONS

Det blev en operation där man tog bort en bit av bröstet och Nanne genomgick en strålbehandling och hon känner en otrolig glädje till livet idag.

– När man blir äldre känner man en otrolig tacksamhet, man stannar upp. Jag kan vara ute och gå med hunden och kan se månen lysa, se kratrarna och tänka ”shit, vad häftigt”, att man kan se alla de här nyanserna. Sedan betyder ju inte det att man ständigt går runt i ett tacksamhetsrus, man blir lika arg och ledsen som vanligt över saker.

Förra året släppte sångerskan boken ”MeloDrama Queens – Vad kan gå fel!” (Lava Förlag) som är en feel-good bok om musikbranschen som är ålders och utseendefixerad och som handlar om två divor som ska ut på turné.

– Efter 40 kallas vi kvinnor för ruggugglor medan männen ses på ett helt annat sätt när de blir äldre, det är en stor skillnad. Jag känner mig som en 45-åring på insidan men jag kan känna en stress över sjukdomar som cancer igen och andra stressrelaterade tillstånd.

Hennes barnbarn är viktiga. Nanne älskar att vara farmor till Hugo, 3, och hon försöker tillbringa så mycket tid som möjligt med honom.

 – Det känns så häftigt att få vara med från början och se honom växa upp. Nu vill jag hinna vara barnvakt så mycket som möjligt och vara en närvarade farmor för både honom och mina två tonåriga barnbarn.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS