News55

Rådgivare: Så bemöter du ålderism

Artikelbild
Foto: Bertil Enevåg Ericson
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 mars 2021

Det kan ta längre tid att få jobb om man söker nytt efter 50-årsstrecket. Här är tips från rådgivare hur du får bättre förutsättningar att lyckas komma tillbaka i jobblivet. Här finns också några tips till dig som arbetsgivare att tänka på för att undvika åldersdiskriminering när du rekryterar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åldersdiskriminering kan vara svår att bevisa, därför gäller det att förekomma farhågor som arbetsgivare kan ha på äldre, till exempel fördomen att de flesta efter 50 år börjar tackla av och väntar in pensionen:

– Anpassa din ansökan och lägg ingen fokus på din ålder utan på din kompetens de senaste tio åren. Berätta vad du har åstadkommit – framgångar och resultat. Var tydlig med att du ser framåt, berätta vart du är på väg i yrkeslivet, dina mål och varför, säger Britt Marie LaBrosse som är rådgivare på Trygghetsrådet TRS, och fortsätter:

– Uttryck dig modernt i både skrift och kroppsspråk och förmedla energi. Visa att du är ambitiös, driven och engagerad, inte bara erfaren, kompetent och senior. Är du 60 plus och vill jobba tio år till, säg det.

Andra råd hon vill förmedla är:

  • Berätta om det som du gjort i arbetslivet som visar att du kan vara flexibel och kan anpassa dig.
  • Visa att du har koll på de senaste digitala verktygen. Är du osäker? Lär dig mer!
  • Förmedla att du är öppen för diskussion om lönen, om du har en lång karriär bakom dig som gjort att du kommit upp “för högt” i lön, i arbetsgivarens ögon. Men kanske är det så att din kompetens är så efterfrågad att det är befogat med högre lön?
  • Berätta hur du håller dig vid god hälsa

Här finns också flera tips till dig som söker nytt jobb.

Tips för arbetsgivaren

Bemannings- och rekryteringsbolaget TNG kommer med tips till arbetsgivaren hur de ska undvika åldersdiskriminering när de rekryterar personal.

ANNONS
  • Testa alla sökande tidigt för att ta reda på de sökandes potential, motivation och begåvning.
  • Anonymisera ansökningsprocessen där ålder och bilder finns med.
  • Anse inte att överkvalificering är ett giltigt skäl att välja bort en sökande, särskilt inte när det handlar om lönelägen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS