News55

Rådgivare: "Så klarar du fattigmånaden"

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 26 jan. 2021Publicerad: 26 jan. 2021

Budget- och skuldrådgivare ger tips på hur man klarar sig i väntan på nästa lön eller pension. Även Swedbank listar några värdefulla tips. Auktionssajt listar vad som varit mest efterfrågat under 2020. Har du några av de sakerna hemma?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är väntan på nästa lön eller pension lång? Ernad Sahman, budget- och skuldrådgivare i Göteborgs Stad ger tips man kan klara sig de sista knapra dagarna innan kontot fylls på igen. Det framgår av en artikel i Vårt Göteborg. Se tipsen sist i artikeln.

Planering i förväg är a och o, som att göra en budget.

– Ett bra sätt är att dela upp pengarna veckovis. På det sättet är det lättare att begränsa sina köp och hålla koll på utgifterna, än om man har en stor klumpsumma.

Den som behöver hjälp med att göra en budget för hushållet kan få hjälp av budget och skuldrådgivare och man behöver inte befinna sig i ekonomiska svårigheter för att få hjälp.

Det finns inte någon statistik på hur pandemin har slagit mot människors ekonomi när det kommer till fattigmånaden som januari ibland brukar kallas – om de har mer pengar kvar nu på grund av att de inte rest i samma utsträckning som under normala jular.

– Vi vet att covid-19-pandemin drabbat många ekonomiskt, så vi tror att de kan ha drabbats hårdare även under januari. Att det kan kännas lite tuffare, säger Ernad Sahman.

Skuldrådgivarens tips:

  • Avstå från onödiga köp. Om du vill köpa något, sov på saken för att komma fram till om du behöver köpa eller inte.
  • Ha en budget som fungerar. Ett bra sätt är att dela upp pengarna veckovis. På det sättet är det lättare att begränsa sina köp och hålla koll på utgifterna, än om man har en stor klumpsumma.
  • Se över abonnemang för tv-kanaler, mobiler, tidningar och annat. Säg upp de som är onödiga.
  • Undvik att ta nya lån för att handla eller för att betala till inkasso. Kontakta fordringsägaren eller inkassobolaget och be att få skjuta upp betalningen till månaden efter. Det ger dig tid att spara ihop pengarna och undvika att hamna hos kronofogden.
  • Rensa förrådet och sälj prylar du inte behöver. Sifo Kantar gjorde nyligen en undersökning som visar att varje svensk i snitt har 38 oanvända saker hemma till ett värde av knappt 20 000 kr. 
  • Ta med matlåda till jobbet. Det går det att spara mycket pengar på.
  • Specifikt för Göteborg: Använd Smarta kartan, som Göteborgs Stad varit med och tagit fram. Där kan du exempelvis låna verktyg och utrustning i stället för att köpa nytt.
ANNONS

Swedbank tipsar också om att bjuda in till långpromenader är ett bra alternativ till gymkort.

Att ha roligt måste inte kosta mycket pengar. Ordna hemmabiokväll, laga god mat hemma eller varför inte damma av ett gammalt brädspel, skriver storbanken?

Apropå Sälja prylar som man inte behöver så listar Auctionsnet flera saker som efterfrågats under 2020. Har du några av dessa nedanstående grejer hemma så kan du känna dig lycklig:


De mest efterfrågade samlarobjekten 2020
1) Samlarleksaker (Märklin, Star Wars, Barbie, Dinky Toys, Steiff, Brio, äldre plåtleksaker)
2) Film och musikmemorabilia
3) Sportmemorabilia
4) Ovanlig analog teknik av bra kvalitet
5) Tidiga utgåvor av serietidningar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS