News55

Stina Wollter om demenssjuka mamman: ”Var inte bra"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 feb. 2022

Stina Wollters relation till sin bortgångna mamma var stundtals kämpig men de båda försonades under mammas senare tid i livet, vilket Stina idag är djupt tacksam för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konstnären och författaren Stina Wollters, 58, relation till sin bortgångna mamma, Annie Jenheff som var skådespelerska och teaterpedagog var ibland inte helt lätt men de båda kunde försonas och komma nära varandra under mammans senare tid i livet.

Annie drabbades av demens och Stina började spela in samtalen mellan dem båda och det var där, i mammans stundtals kristallklara ögonblick av närvaro, som de kunde mötas.

Stina beskriver de mötena som ljuvliga.

– När jag beskriver att “du gjorde så där och så där, och det var verkligen förfärligt, du skadade verkligen mig” då svarar hon: “Vad är det du säger? Det är ju förfärligt! så vi kunde sitta och förfasas tillsammans. Det var så himla fint.

Och hennes mamman kunde ibland säga: Det låter ju inte bra!

Stina svarade: Det var inte bra, berättar hon vid sin medverkan i Carina Bergfeldts talkshow, enligt Allas.

Men även om samtalen ibland var svåra är konstnären evigt tacksam för stunderna av närhet.

– Det sorgligaste som finns är att vara nära en dement människa. Men också något av det mest närvarande du kan göra och vara. För att du vet att tiden är bara sand som rinner mellan fingrarna. Du måste vara i den närvaron. Din belöning är det ögonblicket.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS