News55

Sverker Olofsson om att bli äldre och livet efter Plus: ”Tradition med ridning”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 jan. 2022

Alla minns Sverker Olofsson som med bestämd blick kasserade prylar i sitt omtalade TV-program Plus. Men vad hände när strålkastarna slocknat?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Programledaren Sverker Olofsson, 74, började jobba redan 1987 på SVT och ledde konsumentprogrammet Plus fram till 2010 som är ett av de program i världen som letts längs av samma programledare.

Numera är Sverker en glad pensionär men saknar det han brukar göra, att resa. Han och hustrun brukar ta sig ut i Europa och hade planerat en resa till USA för att följa presidentvalet som fick avblåsas. Att kunna gå på bio och teater utan att vara rädd för smitta av Covid-19 har varit svårt. Dessutom har han inte på två år kunnat genomföra den årliga tvådygnsritten som han alltid brukar göra.

– Varje år i månadsskiftet maj-juni reser vi upp till Norrbotten och rider under en helg. Två dagar, jag pallar inte att sitta på hästryggen längre. Det är traditionell västernridning. Du förstår, att rida genom tallskogen, en skön rullande galopp, över en liten älv …
Vi övernattar på en camp i bushen. De flesta sover i stugor men jag brukar bara lägga ut en renfäll under en tall och lägga en filt över mig. Sjön ligger spegelblank, himlen är klar, det susar i träden och hästarna betar i bakgrunden. De är nästan en överjordisk upplevelse, berättar han i Senioren.

Sverker har under tjugo år begett sig till Norrbotten för sin tvådagars ridtur och kärleken till hästar och ridning, till trots, så rider han inte annars, utom just vid detta tillfälle.

Att han blir äldre verkar inte bekomma honom nämnvärt, pandemin har gett honom mer tid än någonsin att uppfylla ett av sina mål i livet, att under 2020 gå den elva kilometer långa promenadvägen vid Umeälven 100 gånger och har sedan början av december avverkat sträckan över 150 gånger och numera promenerat närmare 1 700 kilometer.

Sverker månar mycket om de äldre men är tveksam till hur välfärden ser ur idag.

 – Välfärd är för mig att man verkligen backar upp de riktigt svaga och de äldre tillhör denna grupp. Jag kan känna mig bestört när jag hör att äldre ligger och dör utan att få en riktig läkarundersökning och hjälp, och så har vi råd att sänka skatter för höginkomsttagare och råd att ge räntebidrag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS