News55

Ulf Adelsohn: “Att vara ung är ingen merit man kan behålla”

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 01 mars 2021Publicerad: 01 mars 2021

Den tidigare moderatledaren och landshövdingen Ulf Adelsohn njuter av att slippa väckarklockan på morgonen som pensionär men tycker inte att man ska sluta arbetslivet tvärt. – Att sluta jobba abrupt är väl det sämsta man kan göra. Det är bättre att använda människors kompetens.

ANNONS
ANNONS

Men under pandemin har alla fått tänka om och när vi ringer upp Ulf Adelsohn så har har några månader i frivillig karantän bakom sig på Käringön, på västkusten, tillsammans med sin fru Lena och är åter tillbaka i sin kära hemstad Stockholm.

– På ön kunde man i huvudsak leva som vanligt. De som kom tidigt dit var friska så vi märkte inte av pandemin så mycket. När vi nu kom tillbaka så umgicks vi också med dem som är friska och har undvikit kalas med flera hundra personer.

Som 79-åring har han trappat ner men är fortfarande aktiv genom vissa styrelseuppdrag. När han tittar tillbaka på sin politiska gärning tar han med sig att han gjorde Moderaterna folkligt, som han själv uttrycker det. Han framhåller att han har lätt för att tala med människor men vill i övrigt inte beskriva sig själv.

– Nej, jag vill inte ägna mig åt navelskådning.

För den breda massan har han gjort sig känd genom åren för en rad uttalanden. Eller vad sägs om det tillfälle då han lovade att bada i Ringhals kylvatten för att bevisa att det var ofarligt.

– Men jag hade varit försiktigare idag, medger han och fortsätter.

– Egentligen ska en person nog inte bli partiledare allt för ung. I alla fall inte om denne är utåtriktad som jag. Man skulle ha behövt bli lite slipad först och behöver erfarenhet från näringslivet med mera…

Han ser skillnader mellan att vara politiker och att jobba inom näringslivet.

ANNONS

– Jag skulle inte vilja ha det ogjort (att vara politiker reds.anm) men det är oerhört mycket enklare att ägna sig åt företagande än åt politik.

På frågan vad han skulle ha gjort om han haft en alternativ karriär så svarar han domare, planer som han dock skrinlade.

– Det var min systers goda vänner som sa att det skulle vara en alldeles för passiv roll för mig.

Från den politiska karriären tar han också med sig hur otacksamt det kunde vara, och vill visa det med ett exempel från dagens politik.

– Jag tycker till exempel att det är fruktansvärt hur  man har bråkat med Ebba Busch (husaffären reds.anm). Allt förstoras upp och det är en småaktig attityd. Det är skönt att få vara i fred. Man ska så klart vara en förebild men det börjar gå till överdrift. Missunnsamhet når man ingen framgång med.

Han har åsikter om dagens svenska inrikespolitik.

– Kriminaliteten måste vi begränsa och satsa på integrationen. Vi klarar inte mer. Staten måste skapa trygghet, det är nödvändigt att göra det.

När Ulf Adelsohn var partiledare såg den politiska spelplanen annorlunda, den var betydligt mer uppdelad i block.

ANNONS

 – Jag hade order när jag var partiledare att hålla rent höger ut, och det gjorde jag väl då. Vi hade inget sådant parti (SD reds.anm) på vår tid men nu har vi det och då får man respektera det, förhålla sig till det. 

Han hoppas att politikerna prioriterar frågor som integration och kriminalitet.

– Det är väldigt avgörande hur ungdomar upplever sitt land. Vi har inte skött det med någon vidare elegans. Det gäller nog generellt och det viker jag inte ifrån.

Du betonar vikten av erfarenhet och du har själv sagt att du önskat att du hade varit lite äldre när du blev partiledare.

Tar vi tillvara på äldres erfarenhet?

– Det hade väl varit värdefullt att ha erfarenhet av näringslivet men meriter är det man samlar. En merit som man däremot inte kan bevara är att vara ung. I Sverige har man ett enastående intresse av att inte lära av historien. Att inte ta tillvara på, säger han och tar upp exemplet “Lugna gatan” på Fryshuset som ett exempel från hans egna tid som aktiv där polis och socialförvaltning och fler andra aktörer samarbetar.

– Det är en bra erfarenhet och något som man skulle kunnat ha fortsatt med under Fredrik Reinfeldts tid, men det var han helt ointresserad av.

Hur ser du på det?

ANNONS

– Det är tråkigt.

Var det ett missat tillfälle?

– Det kan man inte säga men man var ointresserad. Om det var ett missat tillfälle får andra bedöma. Om jag fick bestämma idag jag plocka upp projektet igen.

– Det gav ungdomarna ansvar. Den stora frågan idag är kriminaliteten. Man bör ha den danska modellen där man markerar. Här har vi en straffrättsskipning som man inte ens har respekt för, säger han och fortsätter:

– Det är orimligt som det är nu. Så kan man inte hålla på i Sverige. Här finns bara en åsikt i Sverige. Någon måste säga det.

Han säger sig inte ha märkt av någon negativ särbehandling av äldre till vardags.

– Nej, det tycker jag inte. Folk är ganska uppmuntrande. Det är stimulerande. 

Det finns de som anser att äldres frågor inte ges tillräckligt med utrymme i dagens politik. Hur ser du på det?

ANNONS

– Det finns ingen grupp som inte anser att deras frågor tas upp för lite. Varje människa har en fråga som de brinner för så det måste ske en avvägning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS