News55

Wikileaks om frigivningen: "En stor dag"

Artikelbild
Kristinn Hrafnsson kallar Assanges journalistiska gärning den största under det senaste århundradet. (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Den spionanklagade Julian Assange är på väg mot friheten efter en lång tid i fångenskap. Hans mångårige Wikileakskollega uppmanar världen att ta tillfället i akt att reflektera över hoten mot journalistiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det känns väldigt bra att vi nått fram hit efter så många år av kampanjande. Det är en stor dag, säger Kristinn Hrafnsson, representant för Wikileaks.

Hrafnsson har haft stadig kontakt med Assange under hans tolv år långa fängelsevistelse och träffade honom personligen så sent som i lördags i Belmarsh-fängelset i London. Han menar att Assange-fallet kastar ljus på pressens försvagade position i världen.

“Utmaningarna större”Fallet har varit ett existentiellt hot mot pressfriheten. Dagens press behöver se över det med djup och allvar. Kanske finns det en ny kamp att ta sig an för journalister, men Assanges kamp är över för den här gången, säger Hrafnsson.

Han vill inte spekulera i framtiden för Wikileaks men säger att dagens villkor för journalister ser värre ut idag än när organisationen blev världsberömd i början på 2010-talet.

Utmaningarna är större nu än jag upplevt i mitt flera decennier långa journalistiska liv. Fler journalister än någonsin dödas på slagfält, till och med riktade mord som vi ser nu med Israel. Vi har fler journalister i fängelse än någonsin, säger Hrafnsson.

“Priset har betalats”

Varför tror du att Assanges fall har tagit så lång tid?

För att han gjorde världen en enorm journalistisk tjänst. I sin roll är han ansvarig för vad som kan vara den största journalistiska bedriften det senaste århundradet. Det gjorde förstås ett antal personer upprörda. Nu har priset för det betalats.

ANNONS

Hur ska han spendera sin första tid i frihet?

Jag vet inte vad han har för planer nu, men jag hoppas att han tar tid för att hämta sig och spendera tid med sina barn och sin fru för att ta igen förlorad tid.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS