News55

Efter avslöjandet: Därför ska Sveriges Radio utfrågas

Sveriges radio
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 juli 2022

Efter det omtalade avslöjandet om säkerhetsbrister hos Sveriges radio kommer bolaget tillsammans med MSB utfrågas av försvarsutskottet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Nyheter (DN) har gjort en rad publiceringar där man avslöjat säkerhetsbrister hos Sveriges radio (SR). I artiklarna uppdagas det att SR utan en säkerhetsprövning har anlitat externa konsulter för att bygga det samhällsviktiga systemet för Sveriges nationella varningar (Viktigt meddelande till allmänheten, VMA). SVT rapporterar att utöver detta så ska arbetet och detaljerad information om hur man förmedlar VMA dessutom ha laddats upp på en amerikansk molntjänst. 

Med anledning av DNs avslöjanden kommer både SR och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att kallas till försvarsutskottet för att redovisa arbetet samt svara på frågor gällande de uppgifter som kommit fram. MSB kallas till utfrågningen då det är dem som ansvarar för VMA.

Ordförande i försvarsutskottet, Pål Jonsson (M) ser allvarligt på de uppgifter man nåtts av: 

”Sveriges Radio behöver därför se över sina säkerhetsrutiner och redovisa att inga för Sverige känsliga uppgifter har hamnat i fel händer”, skriver han i ett sms till Kulturnyheterna. 

MSB har gått ut och sagt att man ser allvarligt på situationen. SR har enligt SVT varit svåra att nå, men public service-bolagets vd, Cilla Benkö, gjorde i onsdags ett uttalande: 

–  Vi kommer så klart att gå till försvarsutskottet och svara på alla frågor och jag har förståelse för att politiker undrar. Den bild jag har från experter på Sveriges radio är att det inte finns några problem med våra säkerhetssystem idag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS