News55

Här äter flest äldre antidepressiva läkemedel

Artikelbild
Den enorma prisökningen, från cirka 125 till 6 900 kronor per dos, fick bland andra Hillary Clinton att ryta i mot läkemedelsföretaget.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2016

Allt fler äldre över 85 år lider av depression och är beroende av antidepressiva läkemedel, rapporterar P4 Kronoberg. Kronobergs län var det län där flest antidepressiva läkemedel skrevs ut till äldre under förra året.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över 38 000 recept på antidepressiva mediciner skrevs ut till äldre personer bosatta i i Kronobergs län under förra året, rapporterar P4 Kronoberg. Något som visar på en växande trend där psykisk ohälsa hos den äldre målgruppen i länet ökar i stadig takt.

      LÄS MER: Forskning: Så viktig är beröring för vårt välbefinnande

Psykisk ohälsa är en av våra största folksjukdomar

Enligt Socialstyrelsen lider drygt 20 procent av Sveriges äldre av psykisk ohälsa. Om inte allt för lång tid kommer 25 procent av alla svenskar vara 65 år och äldre, vilket gör psykisk ohälsa till en av vår tids största folksjukdomar.

Enligt Måns Faxén, distriktsläkare i Växjö, finns både för- och nackdelar med att skriva ut antidepressiva läkemedel till personer som mår dåligt. Det är en snabb lösning eftersom sjukvården är under stor press, men det är inte alltid det bästa alternativet. Dessutom kan medicinering ge upphov till kraftiga biverkningar, säger han till P4 Kronoberg.

– Biverkningarna blir mycket värre för äldre personer, speciellt om de kombinerar flera läkemedel. Man har sett att antidepressiva mediciner ökar risken för fallolyckor och blödningar i mag- och tarmkanalen. Så ska man erbjuda sådana mediciner måste man också följa upp och vara säker på att det ger resultat, säger Måns Faxén.

      LÄS MER: Många äldre besväras av sin ensamhet

“Vi måste bli bättre på att erbjuda alternativ till mediciner”

Istället för att fortsätta att skriva ut antidepressiva läkemedel per automatik borde vården bli bättre på att utgå från olika individers behov, tycker Måns Faxén.

– Vi måste bli bättre på att erbjuda alternativ till mediciner, som till exempel psykoterapi eller andra aktiviteter. Problemet är att det tar längre tid att ta reda på vad varje individ behöver så det krävs förutsättningar för det, säger Måns Faxén till P4 Kronoberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS