News55

Här döms flicka för mord på sin lillebror

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 02 feb. 2023

En 16-årig flicka döms för att ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras, meddelar Solna tingsrätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flickan, som erkänt gärningen, döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

Straffvärdet för en vuxen person hade varit 18 års fängelse, enligt Solna tingsrätt.

“Med den ungdomsreduktion som gäller vid straffmätning motsvarar detta fyra års fängelse för flickan. Eftersom villkorlig frigivning inte finns vid sluten ungdomsvård ska straffet bestämmas till sluten ungdomsvård två år och åtta månader”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Det var den 16 juli förra året som polisen larmades till en bostad i Vällingby och grep den då 15-åriga flickan misstänkt för mordförsök på sin bror.

Pojken som var under 15 år fördes till sjukhus men avled dagen efter. I november åtalades flickan för mord. Enligt åtalet har pojken avlidit till följd av strypvåld.

Det är inte styrkt att hon agerat med avsikt, men hon har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt, enligt tingsrätten.

“Detta betyder att hon förstod att pojken kunde dö av hennes agerande, men att detta inte stoppade henne från att göra som hon gjorde”, skriver domstolen.

Flickan ska även betala skadestånd.

ANNONS

16-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som funnit att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det har därmed saknats förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.


Solna tingsrätt meddelade sin dom under torsdagen. Arkivbild.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS