News55

Karin, 75, gav telefonbluffmakare svar på tal

Artikelbild
STOCKHOLM 20130410
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 nov. 2016

Bedrägeriförsök via telefon blir allt vanligare i Sverige och ofta blir många äldre lätta måltavlor. Men Karin Allemann-Patino, 75, visste bättre när hon blev uppringd av en bluffmakare, skriver Norrköpingsposten. - De ville ha min pinkod till datorn, säger Karin Allemann-Patino.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i lördags som det ringde i Karin Allemann-Patinos telefon. Redan när Karin såg den 14 siffror långa numret på displayen anade hon oråd, men eftersom hon har många vänner runt om i världen tog hon ändå samtalet.

      LÄS MER: Lurade gamla att betala för fast telefon – stäms av KO

“De ville ha min pinkod till datorn”

I andra änden svarade en kvinna, på engelska.

– På dålig engelska sa hon “something wrong with your computer. Can I have your pin code”?, säger Karin Allemann-Patino till Norrköpingsposten.

Men samtalet tog en oväntad vändning.

– Jag sa: “Fuck off! I’m not buying this shit!” Jag blir så heligt förbannad på på sådant här skojeri!

Efter samtalets slut anmälde genast Karin bedrägeriförsöket till polisen, och enligt Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter (NBC), är den här typen av bluffsamtal inte ovanliga.

ANNONS

– Det vanliga är att de ringer från Indien. Bedragarna kan uppge att de ringer från Microsoft, men Microsoft har kanske en miljard kunder och skulle aldrig ringa någon, säger han.

      LÄS MER: “Sverige sviker de som blir lurade av telefonförsäljare”

Polisanmälningar leder sällan till fällande dom

Även om man alltid ska polisanmäla händelser likt dessa är det sällan som polisanmälningarna leder till en fällande dom, berättar Jan Olsson. Istället försöker man jobba mer förebyggande och informera allmänheten om att den här typen av brott är vanligt förekommande. Eftersom äldre är särskilt utsatta vänder man sig specifikt till den målgruppen.

– Det här är oerhört svårt att utreda. Ingen polismyndighet i Europa eller USA har lyckats komma på dem, säger Jan Olsson till Norrköpingsposten.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS