Klasskillnaderna när det gäller hälsa ökar och det drabbar barnen, enligt en ny rapport av den ideella organisationen Generation Pep. – Om vi inte tar hand om varje unge kommer vi att förlora kraft som samhälle, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på…
Mest läst i kategorin
Barn till låginkomsttagare deltar i mindre utsträckning i fritidsaktiviteter än barn från mer kapitalstarka familjer, enligt den nya rapporten.
Bland familjer med låg inkomst har en av tre svårt att betala sina barns aktiviteter. Och bland de barn som slutat på en aktivitet säger tio procent att de slutade för att det var för dyrt.
Enligt Carolina Klüft är siffrorna oroväckande av flera skäl.
Vi kan inte ha en hälsoklyfta i Sverige där barn inte får sina rättigheter tillgodosedda och där de inte får tillgång till social gemenskap. Det påverkar dem negativt, säger hon.Lägre självskattad hälsa
Barn som deltar i fritidsaktiviteter skattar sin hälsa högre än barn som inte gör det. Att fritidsaktiviteter och rörelse är bra för folkhälsan är inget nytt, men det finns också ett tydligt samband mellan den självskattade hälsan och inkomstnivån.
Det är oroväckande att barn som oroar sig över familjens ekonomi också skattar sin generella hälsa sämre, säger Carolina Klüft.
Enligt Klüft får det konsekvenser både nu och på sikt. På det kortsiktiga planet handlar det om bland annat sämre psykisk hälsa och koncentrationssvårigheter. I ett längre perspektiv kan det exempelvis det öka risken att bli sjuk.
Förändra strukturer
Klüft menar att det behövs ett krafttag för att få till förändring och få barnen i rörelse.
Hälsan är grundläggande för vårt samhälle och våra barn är 100 procent av framtiden och behöver prioriteras, säger Carolina Klüft.Vi behöver inspirera individer och vårdnadshavare att öka barns rörelse, men det räcker inte. Vi måste förändra strukturer så barn och unga kan röra sig på sin fritid.Malin Carlsson/TT