News55

Militär korridor i norr ska ge Sverige Natostöd

Artikelbild
Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Finlands president Alexander Stubb på kustbevakningsfartyget KV Svalbard i Bodø. (Foto: Jan Langhaug/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Norge, Sverige och Finland har enats om att etablera en militär transportkorridor i norr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett tillförlitligt försvar i norr är centralt för vår säkerhet, säger Norges statsminister under dagens försvarsmöte i Bodø.

Målet med korridoren är att snabbt kunna förflytta militär personal från norska hamnar vidare till Sverige och Finland. Åtgärden är ett svar på Natos behov av att kunna förflytta styrkor över landgränserna.

Vi kan samarbeta om att försvara varandra på ett helt annat sätt nu när vi alla är med i Nato, säger den norske statsministern Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressträff.

Beskedet om transportkorridoren kom under dag två av det nordnordiska toppmötet i norska Bodø.

Förr har vi tänkt norr-söder när vi har planerat transport av militär personal och utrustning. Nu kommer vi i större grad även att tänka väst-öst, säger Gahr Støre.

De tre ländernas försvarsministrar ska nu göra upp praktiska planer för korridoren. Tillsammans med civila aktörer ska de identifiera potentiella flaskhalsar och investera i infrastruktur för att säkerställa en effektiv framtida militär förflyttning i området. Bland annat antas förbättringar av tåg-, flyg- och vägtrafiken i ländernas nordliga delar komma att bli nödvändiga.

Under mötet i Bodø, som inleddes på onsdagen, har de tre regeringscheferna bland annat åkt ribbåt och gått ombord det norska kustbevakningsfartyget KV Svalbard. Även Norges, Sveriges och Finlands respektive försvarsministrar har närvarat vid den två dagar långa försvarsträffen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS