News55

Missnöjet pyr i Sverige - Leif GW, polisen och Säpo vinnare

Leif GW med hustrun Kim
Leif GW Persson tillsammans med hustrun Kim närvarande när tidigare socialdemokratiske statsrådet Anna-Greta Leijon begravdes i Maria Magdalena kyrka i Stockholm under torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Hur nöjda är vi i Sverige? En växande skepticism ger sig till känna på flera plan. Tilltron till politiska partier har sjunkit liksom flera företag, bland annat SJ och ICA. Är Sverige på rätt eller fel väg?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fler personer tycker att det är åt helsike med Sverige. Missnöjesbubblan pyr bland svenska befolkningen inom vissa områden och värderingar har till viss del förändrats.

Det kan man tydligt se till i det fortsatt ökade förtroendet för rättsliga instanser såsom Polismyndigheten och Säpo som arbetar för säkerhet, lag och ordning.Det ökade förtroendet tyder på att det finns en oro för landets säkerhet, liksom en oro för organiserad brottslighet som pågår i Sverige.

Paradoxalt glädjande i SOM-institutets mätningar är att svenskar värderar demokrati och känner i regel hög tillit till personer i sin omgivning. Det visar på en positiv människosyn trots generell oro och extremt höga opinionssiffror som visar på att en majoritet anser att att Sverige är på väg åt fel håll.

Ändrade värderingar

Medialandskapet återspeglar till viss del rådande värderingar. TV-program som tidigare varit högt rankade kanske inte längre är populära, liksom mediaprofiler som inte längre känns aktuella, rapporterar ICA-kuriren

Leif GW, den gamla kriminologen och romanförfattaren som delat med sig av sina insikter och åsikter om lösta eller olösta brottsfall i många TV-soffor, tycks ha ingjutit ett orubbligt förtroende i svenska befolkningens hjärtan.

Göran Greider, Dalademokraten ligger inte på topp medan den aningen färglöse politiske kommentatorn.

Mats Knutsson innehar en “mellannivå” på listan. Alice Teodorescu, KD och EU-parlamentariker fick oväntat lågt förtroende.

ANNONS

Kan det delvis hänga ihop med att hon är kvinna och starkt förespråkar demokrati? I listan av Sveriges tio populäraste profiler är endast två kvinnor och de ligger lägst i förtroende.

ANNONS

Är Sverige på rätt väg?

Alla rikspartier förutom vänsterpartiet har fått ett lägre förtroende än tidigare, vilket till viss del kan förklaras av det ekonomiska läget med stigande priser och fortsatt hög arbetslöshet.

  • I Förtroendebarometern uppger 25 procent att de anser att Sverige går åt rätt håll
    44 procent uppger öppet missnöje och att det går åt skogen. Siffrorna har varit relativt oförändrade i nio år medan gruppen osäkra har ökat.
  • SOM:s undersökning visar att hela 75 procent av befolkningen är missnöjd medan endast nio procent tycker att Sverige styrt in på rätt spår.

Läs också:

Svensk pessimism på rekordnivå: “Speglar utvecklingen”

Så skulle Sverige kunna uppnå politisk stabilitet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS