News55

Oseriösa hantverkare i farten - Polisen: "Äldre personer främst drabbade"

STOCKHOLM 20151104
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 19 maj 2016Publicerad: 19 maj 2016

Polisen varnar nu för oseriösa hantverkare som riktar in sig på att utföra dåliga jobb, eller inga jobb alls, till stora summor pengar. Ofta är de drabbade äldre personer som äger hus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I samband med att vi går mot varmare temperaturer får flera husägare oväntade besök av hantverkare som erbjuder sig att ta en titt på husets skick.

Hantverkaren erbjuder sig sedan att exempelvis lägga om taket på huset till en summa på hundratusentals kronor. Men jobbet kan visa sig vara allt annat är bra utfört.

      LÄS MER: Polisen varnar: Ny våg av barnbarnsbedrägerier

Dyker aldrig upp igen

– Många gånger har hantverkare påbörjat sitt arbete, kanske har de lämnat av lite grejer också men sedan dyker de aldrig upp igen när de fått sina pengar, förklarar Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, till News55.

      LÄS MER: Här länsas 89-åringens konto av bedragaren

Polisen har i vanlig ordning under våren börjat få in flera anmälningar från personer som kommit i kontakt med oseriösa hantverkare. Många av de drabbade är äldre.

“Inte så lätt för en 85-åring”

ANNONS

– Det är inte så lätt för en 85-åring att veta vad som gäller. Jag vet till exempel ett fall när man blev lurad till ett serviceavtal på värmepump trots att huset hade oljevärme, säger Anders Olofsson.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare

Ibland ber även hantverkarna de äldre att direkt ta ut kontanter till snabba förskottsbetalningar.

Andra husägare vittnar om hur någonting på taket först måste ha flyttats eller tagits bort.

– Sedan när hantverkaren kommer för att titta på taket så kan de peka och säga: “Se här, det här är fel. Det måste du åtgärda snarast annars kan det bli dyrt”.

      LÄS MER: Så här undviker du romansbedrägeri

Bor på campingplatser

Anders Olofsson berättar att under våren och sommaren har polisen särskilt mycket problem med asfaltsläggare som säsongsarbetar i Sverige och flyttar från plats till plats. De knackar dörr och erbjuder anläggningsarbeten, flera av dessa arbeten polisanmäls när personerna som anlitat blivit missnöjda med resultatet.

ANNONS

– Ofta kommer asfaltsläggarna från de brittiska öarna och bor på campingplatser i Sverige. Det skapar mycket problem och polisen får komma dit och avhysa dem.

      LÄS MER: Här lurar den fräcke bedragaren till sig nästan en miljon

“Polisen är bakbundna av vår rättstat”

Men trots de många anmälningar som kommer in angående oseriösa hantverkare eller asfaltsläggare som gjort ett dåligt jobb har rättsväsendet väldigt små möjligheter att driva just sådana ärenden.

– Oetisk marknadsföring är inte straffbar enligt Svensk lag och det är vår rättsstat som gör att vi är bakbundna, förklarar Anders Olofsson.

      LÄS MER: Trendbrott bland bedrägerier mot äldre

– Polisen kan ju bara agera inom de lagar som lagstiftarna gett oss och för att det rent juridiskt ska bevisas som bedrägeri måste vi kunna visa upp ett vilseledande, en ekonomisk förlust, en vinning och ett uppsåt.

Be att få återkomma

ANNONS

Förutom de många klausuler som måste uppfyllas för att brottet ska klassas som bedrägeri är det dessutom svårt att spåra de oseriösa hantverkarna eller deras företag. Anders Olofsson anser att det bästa sättet att undvika att bli lurad är att vara på sin vakt från den första dörrknackningen.

– Mitt tips till den som får besök av en hantverkare som erbjuder sina tjänster är först och främst: be att få återkomma.

Han förklarar vidare att man alltid bör undersöka om hantverkaren har F-skatt och även ta reda på företagets referenser.

      LÄS MER: Här dansar bedragaren efter att ha länsat 95-åringens konto

– Det största varningstecknet är när hantverkaren vill skynda på beslutet – snabba ryck är farliga.

– Sedan ska man aldrig betala förrän jobbet är klart. Om det då visar sig vara ett dåligt utfört arbete kan man bestrida betalningen. Se även till att få med alla överenskommelser skriftligen, det är svårt att bevisa någonting när ord står mot ord.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]