News55

Pappa till skolbarn anmäler Jonas Gardell-bok

Artikelbild
STOCKHOLM 20140909
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 juni 2016

Efter att en skolklass fått i uppgift att läsa "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell har pappan till en av eleverna DO-anmält skolan. Han beskriver sitt barn som "förtvivlat" efter att ha läst boken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKÅNE. Gardell-boken är mycket grov i sexuella termer, kvinnoförnedrande, kränkande och allmänt rasistisk. Det skriver pappan i anmälan som nu nått Diskrimineringsombudsmannen (DO).

      LÄS MER: Föräldrar anmälde skola för att ha visat Alfons Åberg-film

Pappan beskriver även hur han tagit upp problematiken med skolledningen men att han då möttes av personer som ifrågasatte hans egna öppenhet. Pappan anklagades även för att vara trångsynt, skriver han i anmälan.

      LÄS MER: Alfons Åberg-skräck väcker politisk strid

Gardell: “Rör upp starka känslor”

Till Expressen kommenterar Jonas Gardell DO-anmälan i ett mejl:

“En komikers uppväxt är också en roman som ända sedan den kom ut för snart 25 år sedan har rört upp starka känslor hos läsarna. Den är egentligen skriven som vuxenroman, även om jag vet att många ungdomar läser den och den har ofta varit ‘obligatorisk’ läsning på högstadiet.”

      LÄS MER: Här ger Kinberg Batra igen för Gardells frisyrskämt

ANNONS

Han påpekar också att han utgår ifrån att lärarna använder sig av det studiematerial som finns till boken och att de diskuterar bokens innehåll med eleverna.

Eleven fick annan bok

Anna Ristovska är verksamhetschef för elevhälsan vid den berörda skolan och hon säger till News55 att man löste ärendet med att eleven fick en annan bok att läsa.

– Efter samtal mellan förälder och rektor kom man fram till eleven skulle läsa en annan bok istället.

– Det här ligger långt bak i tiden, minst ett år. Den här anmälan har inte inkommit till kommunen så jag har inte haft en möjlighet att läsa ärendet, säger hon, och poängterar att boken delats ut av skolverket.

– Den här boken är någonting vi regelbundet använder i vår undervisning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS