News55

Pensionärer drabbas när matleverantör byts ut

Artikelbild
Samhallanställda får 2,2 procent i löneökningar. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 nov. 2016

Drygt 200 pensionärer i Värnamo har drabbats efter att kommunens matleverantör byttes ut. Nu ska de beställa sin mat via nätet eller en telefonsvarare. Maddy Elmersson, 74, är en av de berörda. – Det här är ju inte klokt. Det är ju pengar det handlar om, inget får kosta någonting. Och ska de köra maten från Västerås är den ju gammal innan den kommer fram, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från Samhall, fyra mil bort i Gnosjö, till Västerås centrallager, nästan 38 mil bort – så långt har matleverantören i Värnamo kommun flyttat, berättar 74-åriga Maddy Elmersson, en av de 180 pensionärer som brukar beställa sin mat från Samhall.

Och sedan ett par veckor tillbaka ska pensionärerna beställa sin mat via webben, alternativt via en telefonsvarare.

      LÄS MER: Evy, 67, ville få vårdnaden om sitt barnbarn – åldersdiskriminerades

“Förut kunde vi ringa och prata med en person”

– Förut kunde vi ringa och prata med en person. När Samhall handlade kunde de ringa upp mig om något ­saknades, och fråga vad jag ville ha i stället, säger Maddy Elmersson till Aftonbladet.

I en katalog kan kunderna ta del av utbudet av varor och varornas artikelnummer, men för Maddy är det inte lätt att hålla ordning på alla siffror. Hon har ingen dator hemma så att beställa över nätet är inget alternativ. Istället är hon hänvisad till en telefonsvarare, men hon har ännu inte lyckats beställa hem någon mat.

– Man får gå igenom allt först och skriva upp alla nummer, sen måste man ju nästan dubbelkolla med. Det tog en timme. Jag försökte hitta prästost i går, men hittade den inte. Jag ­bara slängde undan katalogen, säger hon.

Kritiken från Maddy och de andra som berörs har enligt Värnamo kommun tagits i beaktande, men problemen som Maddy upplever med att beställa via telefonsvarare, kvarstår.

ANNONS

      LÄS MER: “Sverige sviker de som blir lurade av telefonsäljare”

“Jag pratar med en död telefon”

– Jag pratar bara med en död telefon. Och så ska man ­tala tydligt. Och en del äldre klarar ju inte av att tala ordentligt heller. Jag blir så förbannad att jag får hjärtinfarkt.

– Det här är ju inte klokt. Det är ju pengar det handlar om, inget får kosta någonting. Och ska de köra maten från Västerås är den ju gammal innan den kommer fram, säger Maddy Elmersson till Aftonbladet.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS