En professor kan konstatera att det inte är en fråga om vi kommer behöva genomlida en till pandemi, utan när.
Mest läst i kategorin
I både Sverige och Europa råder det hög smittspridning av covid-19. Många som vårdas eller har vårdats på iva under sommaren är fullt vaccinerade, skriver Expressen.
– Vaccinen har en bra skyddande effekt mot allvarlig sjukdom. Men skyddet avtar med tiden. Risken för att vi får nya vågor som liknar det i början av pandemin 2020 är ytterst osannolikt. Däremot om många blir sjuka samtidigt, även om det är lindrigare sjukdom, kan det belasta sjukvården, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Den variant som just nu dominerar i landet är BA.5. När man upptäcker nya varianter tillverkar man nya vaccin, men det tar cirka ett halvår innan de ny lanseras. Sällberg är dock inte orolig:
– De ursprungliga vaccinen funkar bra. Dels har vi antikroppar som skyddar mot infektion, sedan har vi t-celler som också hjälper till att slå ut virusinfektionen.
En ny variant som först rapporterades i Indien i maj, BA.2.75 eller ”Kentauren2, har dykt upp och ser ut att sprida sig riktigt fort. Den verkar dessutom ta sig igenom det första försvaret med antikroppar. Vaccinet skyddar dock fortfarande mot allvarlig sjukdom och död.
– Vi får lära oss att leva med det här viruset. Det kommer fortsätta mutera och förändra sig. Det sannolika är att vi går mot en mutation som är fortsatt smittsam men ofarligare och ofarligare. Det är den vanliga utvecklingen för virus som hoppar från djur till människa, säger han.
Sällberg påpekar dock att det inte är någon fråga om vi kommer att uppleva en nya pandemi, snarare när.
– Om vi tittar 10-20 år framåt är risken 100 procent. Men om vi tittar i närtid är risken liten. Vi lever i en globaliserad värld. Folk reser över hela jordklotet. I kombination med att vi har ett jordbrukssamhälle där vi på många håll lever nära djur gör att möjligheten för att virus hoppar från djur till människor ökar.
Webbredaktör och skriver med fokus på 55+
Webbredaktör och skriver med fokus på 55+