News55

Så förändras relationer efter pensionen

Artikelbild
Ungdomarna ligger i lä och seniorerna utmärker sig på ett område som är viktigt att tänka på. Foto Hasse Holmberg /SCANPIX/ kod 96
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 23 aug. 2017Publicerad: 23 aug. 2017

Att pensionen är en stor omställning för många äldre är sant, men att den förändrade livssituationen per automatik skulle vara en negativ upplevelse stämmer däremot inte. Det visar en ny undersökning från AMF Pension. – När man lämnar 9 till 5-jobbet bakom sig får man mer tid till att utveckla relationen till sina barn, barnbarn, vänner och partner, säger AMF Pensions trygghetsekonom Dan Adolphson till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns många föreställningar om livet efter pensionen, vissa mer verklighetstrogna än andra. Svaren från de över 22 000 pensionärer som deltagit i AMF Pensions enkätundersökning visar att pensioneringen inneburit att de svarande har fått en närmare relation till sina nära och kära.

– Även om det kan vara känslomässigt svårt att lämna sin arbetsplats, särskilt som jobbet är en viktig del av ens identitet, säger de flesta att det ändå inte är så farligt. När man lämnar 9 till 5-jobbet bakom sig får man mer tid till att utveckla sina relationer, säger AMF Pensions trygghetsekonom Dan Adolphson till News55.

      LÄS MER: KD vill satsa 4 miljarder på Sveriges pensionärer

“När man är tidsmiljonär öppnas helt andra möjligheter” 

Tid, fritidsintressen och relationer är något som ger livet mening inte bara på äldre dagar och enligt den undersökning som AMF har gjort är de äldre som har fullt upp mer tillfredsställda. Hela 51 procent av de som ägnar sig åt sju aktiviteter eller fler tycker att livet som pensionär är bättre eller mycket bättre än vad de förväntade sig.

– Det handlar om tid. När man som pensionär plötsligt blir tidsmiljonär öppnas helt andra möjligheter. Det innebär att man har tid för sina intressen och till att utveckla närmare relationer till barn, barnbarn och vänner. Många tycker också att relationen till partnern har fördjupats, säger Dan Adolphson.

Drygt var femte av de svarande som lever i en parrelation tycker att relationen till partnern har förbättrats efter att de pensionerat sig. Undersökningen visar också att kvinnor i större utsträckning än män fördjupar sina relationer efter att de har gått i pension. Var fjärde kvinnlig pensionär upplever att relationen till vännerna har blivit bättre. Endast 15 procent av männen upplever samma sak.

Samtidigt är det många av de svarande som inte ser sig själva som pensionärer, berättar Dan Adolphson, och att vara pensionär i dag skiljer sig mycket från hur det var för 20 år sedan.

ANNONS

      LÄS MER: Magdalena Andersson (S): “Självklart ska man ha en rimlig pension”

Omställningen till att bli pensionär blir mer flytande

– I dag är det inte så svartvitt. Vi vet sedan tidigare att många äldre mellan 61 och 65 år bara tar ut en del av sin pension samtidigt som man yrkesarbetar. Det finns också möjlighet till mer flexibla arbetstider på många arbetsplatser, som att man som äldre kan gå ner i arbetstid. Detta gör att omställningen till att bli pensionär blir mer flytande.

– Vi vet också att 65-årsnormen fortfarande är väldigt stark men att den är på väg att luckras upp. Det finns många sätt att gå i pension. Många sysselsätter sig också med annat än just lönearbete, man engagerar sig i ideellt eller läser distansutbildningar.

Enligt Dan Adolphson är något av det viktigaste som framkommer i undersökningen att pensioneringen i de flesta fall upplevs som något positivt, och det kan man inte nämna för många gånger.

– I samband med pensionen lägger man mycket fokus på de ekonomiska bitarna medan den emotionella omställningen inte uppmärksammas lika mycket. Trots att många betonar de negativa sidorna av pensioneringen visar vår undersökning tvärtom att det i själva verket är många som tycker att det är precis tvärtom. Att pensioneringen i grunden är något glädjande, säger Dan Adolphson till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS