News55

Så hanterar du din semesteravundsjuka

Artikelbild
Under sommaren delas härliga semesterbilder flitigt i sociala medier. Det kan sätta igång känslor av avundsjuka. Arkivbild. (Foto: Marianne Løvland/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Bilder från sommarstugan, utlandssemestrar, fester och lyckade familjeträffar. Sommaren är avundsjukans högtid – hur ska man tackla den känslan? Psykologen ger råd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som flockdjur jämför vi människor oss med varandra. Att hålla känselspröten ute för att förstå vad som värdesätts och ger status är en viktig del av den sociala dynamiken. Det finns vissa lackmustest när det gäller framgång och semester kan vara ett sådant, menar psykologen Siri Helle:

Vi tenderar att bli mer avundsjuka om det är någon som påminner om oss själva.

En influerare som åker till Mauritius kan vi bemöta med en axelryckning. “Det kunde varit jag” gör det mycket tuffare. Sociala medier adderar ytterligare en dimension.

Många visar upp höjdpunkterna av förklarliga skäl, säger Helle.

Någon som står oss nära kan berätta att det härliga släktfirandet i sommarstugan egentligen innebar en hel del gräl. Det får vi inte veta på sociala medier.

Gå in i känslan

Vilket humör vi är på spelar roll för hur vi upplever flödet.

Det är väldigt vanligt att man plockar upp mobilen när man känner sig uttråkad och lite ensam. Att då mötas av det här flödet av glada semesterfirare kan bli extra jobbigt, säger Helle.

ANNONS

När avundsjukan slår till är det bra att gå in i känslan och reflektera över den.

Var helt ärlig mot dig själv: jag känner mig avundsjuk. Vad är det som väcker den här avundsjukan?

På det sättet kan vi få veta vad vi längtar efter. Om det är samvaro kan en utflykt planeras. En resa kanske kan tas med i nästa semesterplanering – även om det inte blir till Mauritius.

När vi blir avundsjuka fokuserar vi med all vår kraft på det vi inte har. Då känns det plötsligt som att “jag har ingenting”. Därför kan tacksamhet vara effektivt, om man ser hela spektrumet, säger Helle.Inte bara solsken

För många är sommaren en tid där drömmar ska förverkligas. Det kan leda till höga förväntningar och känslor av att inte göra det bästa av tiden. Då är det bra att påminnas om att ens hälsa och välmående handlar om hela livet, menar Helle.

Det finns en annan sak att tänka på när det gäller sociala medier.

— Man kan vara lite bjussig och bidra till ett mer autentiskt flöde. Inte bara dela paraplydrinkar och solnedgång.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS