News55

Tuff grillning väntar för Roswall i Bryssel

Artikelbild
Sveriges tilltänkta EU-kommissionär Jessika Roswall vid ett av hennes många Bryssel-besök som EU-minister. Arkivbild. (Foto: Wiktor Nummelin/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Sveriges nästa EU-kommissionär är nominerad. Men nu ska Jessika Roswall få ett ansvarsområde också – och grillas av EU-parlamentet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fast först måste chefen bli klar.

EU-ländernas stats- och regeringschefer har föreslagit fem år till för tyska Ursula von der Leyen som ordförande i EU-kommissionen. För att det ska bli klart måste hon dock få minst 361 ja-röster när EU-parlamentet röstar om henne, preliminärt torsdagen den 18 juli.

Trots ett starkt stöd från mitten är hon inte alls given. 2019 röstades hon igenom med bara nio rösters marginal. Om inte von der Leyen godkänns måste statsminister Ulf Kristersson (M) och hans EU-kollegor snabbt hålla ett nytt toppmöte och nominera en ny kandidat inom en månad.

Kamp om uppgifter

Nästa steg blir sedan att fördela arbetsuppgifter till de övriga 26 ledamöterna i kommissionen – en från varje medlemsland. En är redan helt klar: Estlands premiärminister Kaja Kallas har av stats- och regeringscheferna föreslagits som ny utrikeschef.

För de övriga gäller det för ordföranden att hitta en fungerande mix, med hänsyn till tidigare erfarenhet och kunskaper, samtidigt som många EU-länder trycker på hårt för att just deras kommissionär ska få ett särskilt viktigt uppdrag.

Givna ansvarsområden är exempelvis ekonomi, miljö, arbetsmarknad och handel. I år väntas även försvaret får en särskild kommissionär.

Grillas i höst

ANNONS

När fördelningen är gjord måste varje kommissionär också genomgå en rejäl grillning i utskottsförhör i EU-parlamentet under hösten. Där gäller det att visa sig skicklig både rent kunskapsmässigt och politiskt. Ofta blir minst en eller två tilltänkta kommissionärer utbytta på vägen när parlamentet anser att de inte duger.

Såväl Cecilia Malmström som Ylva Johansson fick vid sina motsvarande utfrågningar bakläxa från parlamentet och tvingades till extra frågor innan de godkändes.

När alla fått klartecken hålls sedan en avslutande omröstning i hela EU-parlamentet, som dock brukar bli en ren formalitet. Om allt går som det ska kan den nya kommissionen som tidigast tillträda den 1 november.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS