News55

Sned syn på ålder kan hota demokratin

Joe Biden
President Joe Biden, vid ett kampanjmöte söndagen den 7 juli 2024. (Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Demokratin står på spel i USA, samma oro finns i andra länder. En av huvudorsakerna till detta är president Joe Bidens ålder, som har väckt frågor om hans kognitiva förmåga att styra landet. Medan republikanerna gnuggar händerna i förtjusning, finns det argument för att se Bidens ledarstil i ett mer positivt ljus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kognitiv kapacitet och bedömningsförmåga är oskiljaktiga och spelar en avgörande roll i effektivt ledarskap. Att driva nationella angelägenheter framåt, som ett kugghjul, kräver både abstrakt och konkret tankeförmåga. Joe Bidens ålder, 81 år, och Donald Trumps 78 år, är tekniskt sett en grund för ifrågasättande, men den etiska dimensionen av denna fråga är komplex, skriver Fortune.

Fördelar med ledarskap vid högre ålder

Kampanjen mot Joe Biden har fokuserat på hans uppenbara tillkortakommanden, ofta kopplade till åldersrelaterad kognitiv nedsättning. Trots att Biden hade en mindre framgångsrik debatt mot Trump, imponerade han vid den efterföljande utfrågningen, även om skadan redan var skedd.

Forskare som John Rowe, professor i politisk hälsa och åldrande vid Columbia University, har länge studerat detta fenomen. Rowe framhåller att vissa former av intelligens, såsom ordförråd och retorik, förbättras med åldern, förutsatt att hjärnan är frisk.

ANNONS

Äldre ledare har flera fördelar

Studier visar att äldre individer ofta uppvisar större emotionell stabilitet och visdom, vilket är kritiska faktorer för effektivt ledarskap. Mänsklig civilisation har utvecklats genom samlad erfarenhet och kunskap, men att fastställa en idealisk ålder för ledarskap är svårt då individuell kapacitet varierar.

Enligt Rowe innebär kognitiva och beteendemässiga funktioner många specifika aspekter såsom flyt, minne och problemlösning, som alla påverkas olika av åldrande. Äldre ledare som är kognitivt intakta kan förväntas ha bättre emotionell stabilitet, problemlösningsförmåga och skicklighet i att förhandla.

Joe Biden tillsammans med sin maka Jill.
President Joe Biden och hans hustru Jill Biden, söndagen den 7 juli 2024. (Foto: Susan Walsh/AP Photo/TT)
ANNONS

Egenskaper för effektivt ledarskap hos äldre

Forskning av Igor Grossmann, filosofie doktor vid University of Michigan och chef för Wisdom and Culture Lab vid University of Waterloo, visar att individer mellan 65–80 år är särskilt skickliga på:

  • Att överväga flera perspektiv på problem
  • Att tillåta kompromisser
  • Att erkänna begränsningar i aktuell kunskap
  • Att lösa konflikter

Socialt resonemang förbättras med åldern trots en minskning i flytande intelligens, vilket tyder på att äldre individer kan vara lämpliga för roller som involverar juridiska beslut, rådgivning och förhandlingar.

Ålder är bara en siffra

Nelson Mandela är ett lysande exempel på en president med exceptionella personliga egenskaper, som utmanar den negativa bilden av åldrande och kapacitet.

Hans historia belyser hur erfarenhet och visdom skulle kunna övervinna vissa begränsningar. Därtill har ju presidenten alltid ett behjälpligt team omkring sig.

I debatten om presidentkapacitet bör ålder inte vara den enda avgörande faktorn. Erfarenhet, emotionell stabilitet och kognitiv hälsa är minst lika viktiga förmågor för effektivt ledarskap.

ANNONS

Joe Biden visar, trots sin höga ålder, att erfarenhet och visdom kan spela en avgörande roll i att framgångsrikt styra ett land.

Läs också:

Wall Street Journal: Kraftig kritik mot Bidens fumlighet

Mörka trenden: Utbredd rädsla för åldrande

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS