Man kan förstås fråga sig huruvida politiska partier alls bör ägna sig åt verksamhet som närmar sig spelbranschen. Men det är en annan femma. Nu ska det handla om hur säljarna i Socialdemokraternas skandallotteri gick tillväga.
Mest läst i kategorin
Det rörde sig främst om så kallade “cold calls”, vilka inleddes ungefär så här:
”Jag ringde här med lite goda nyheter till er som bor i bland annat (stad) för visst stämmer det att du bor kvar där? (invänta svar). Härligt, då hoppas vi att det är i (stad) storvinsten hamnar eller hur?”
Allt enligt “säljmanus.”
Äldre personer lockades sedan att ingå i oklara köpavtal under påstridiga former, med manipulerande argument och bristande information kring villkoren som främsta vapen.
Det var följaktligen mycket svårt att avsluta abonnemangen när de väl hade tecknats.
Tusentals till Kronofogden
Telefonbedrägeri?
Det ansåg åtminstone mer än 8 000 personer som blev skuldsatta hos Kronofogden på grund av Socialdemokraternas lotteriförsäljning, vilket Expressen kunde rapportera under 2021.
Det skulle senare framkomma att vissa försäljare på Kombispel, som av skattemässiga skäl var stationerade i Barcelona , hade kopplingar till gängkriminalitet.
Senaste nytt
“Får fan inte hända igen”
Lagligt var det icke desto mindre.
Ett faktum som under hösten kritiserats och marinerats i media, varför verksamheten sattes på paus i väntan på utredningar från Konsumentverket och Spelinspektionen.
Socialdemokraterna meddelade även att de inte kommer att anlita telemarketingbolag igen. I samband med detta öppnade Mikael Damberg även upp för möjligheten att skrota telefonförsäljning helt och hållet.
“Folk kände att det här får fan inte hända igen”, sade Damberg då enligt SVT.
Så sköttes skandallotteriet
Nu har det blivit dags att blottlägga ännu en aspekt i frågan, och den rör marknadsföring.
Detta sedan Konsumentverket fått tillgång till det säljmanus som användes av telemarketingbolaget som sålde lotter åt S-ägda Kombispel.
Enligt SVT:s granskning av detta manus, uppmanas säljarna att erbjuda två lotter till en fjärdedel av priset och sedan framhålla att det saknas bindnings- eller uppsägningstid.
Aggressivt säljmanus
Det framgår även att säljarna instruerats att läsa upp kundernas personuppgifter – om de inte själva vill göra det. Ett förfarande som i anmälningar till Konsumentverket beskrivits som “aggressivt” och “påtryckande.”
I oktober inledde Konsumentverket därför ett tillsynsärende mot Socialdemokraterna, SSU och S-kvinnor.
Detta då de anser att lotteriverksamheten brutit mot reglerna för marknadsföring.
Mer om Socialdemokraternas skandallotteri här:
S lotteri i nytt blåsväder – “lurar gamlingar”. News55
Lurad på S lotteri? Du kan få tillbaka pengarna. News55
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.