News55

Granater till Ukraina "inom några dagar"

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Färska granater till Ukraina utlovas inom kort från Tjeckien inför veckans Natomöte i Prag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Väldigt goda nyheter, tycker Natochefen Jens Stoltenberg.

Veckans informella utrikesministermöte handlar framför allt om hur Ukraina kan hjälpas både nu och längre fram.

Ukraina fortsätter att kämpa tappert. Ukraina kan klara sig – men bara med ett robust stöd från Natoländerna, säger Stoltenberg på en kort pressträff med värdlandet Tjeckiens premiärminister Petr Fiala.

En del av det stödet är de artillerigranater som Tjeckien tagit initiativ till att leta reda på och skänka till Ukraina. 15 länder, däribland Sverige, deltar i det tjeckiska initiativet, med löften om att bidra ekonomiskt med totalt motsvarande nästan 20 miljarder svenska kronor.

Få har betalat

Den första leveransen kan väntas inom några dagar. Därefter kommer hundratusentals granater levereras i år, månatligen från juni och framåt, berättar Fiala.

Enligt tjeckerna har dock pengar hittills förts över från endast 5 av de 15 länderna: Portugal, Kanada, Nederländerna, Tyskland och Danmark.

Utrikesminister Jan Lipavsky lovar att ligga på de andra.

ANNONS

Den tjeckiska diplomatin använder sig av alla tillfällen för att påminna om tidigare åtaganden, säger Lipavsky i ett kort möte med den församlade presskåren i Prag.

ANNONS

Attacker i Ryssland?

I Natokorridorerna talas också intensivt om Ukrainas önskemål om att få använda de vapen de får från västländer även offensivt mot mål i Ryssland.

Javisst, tycker allt fler – åtminstone så länge som Ukraina slår mot “legitima” militära mål.

Tjeckien ser inga problem med att Ukraina försvarar sig mot angriparen, fastslår Lipavsky.

Han varnar samtidigt för pågående rysk upptrappning i form av hybridattacker på Natomark.

Det görs försök att sabotera, vissa av dem med framgång, i Polen och i Storbritannien och jag är säker på att vi kommer att se mer av den här upptrappningen. Vi måste reagera proportionerligt, utan att vara rädda men genom att visa en stark beslutsamhet om att försvara oss, säger Tjeckiens utrikesminister i Prag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS