News55

Lyxyacht kan ha orsakat grekisk skogsbrand

Artikelbild
Fyrverkerier uppskjutna från en lyxyacht tror ha orsakat en skogsbrand på ön Hydra i Grekland. Bilden är från en tidigare grekisk skogsbrand. (Foto: Petros Giannakouris/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

En kapten och en styrman på en grekisk lyxyacht har häktats efter det att fyrverkerier som skjutits upp från båten tros ha orsakat en skogsbrand på den grekiska turistön Hydra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De två männen har vittnat under onsdagen och torsdagen, rapporterar den grekiska nyhetsbyrån ANA. Elva andra besättningsmedlemmar greps inledningsvis men har släppts på fri fot.

Öns räddningstjänst har uppgett att branden som har härjat i öns enda barrskog orsakades av fyrverkerier som skjutits upp från en båt.

Uppgifterna har lett till ilska, precis som beskedet att en grupp kazakstanier som hade chartrat lyxbåten har fått lämna landet utan att vittna.

Grekland har nyligen skärpt straffen för mordbrand. Gärningsmän riskerar nu upp till 20 års fängelse och böter på upp till 200 000 euro, motsvarande cirka 2 260 000 kronor.

Myndigheter i Grekland har varnat för att värmeböljor och starka vindar leder till en hög risk för skogsbränder.

Grekland rapporterade förra veckan årets första värmebölja med temperaturer över 44 grader på vissa håll. I fjol ledde en två veckor lång värmebölja till skogsbränder där 20 människor omkom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS