News55

Omstridd tv-profil är död

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 apr. 2023Publicerad: 28 apr. 2023

Programledaren Jerry Springer har avlidit, rapporterar TMZ. Han ledde under 27 år den omtalade pratshowen "Jerry Springer" i amerikansk tv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jerry Springer ledde ett program i eget namn. Pressbild.


Han föddes i London 1944 under blitzen, då hans mamma Margot Springer sökte skydd undan tyska bomber. Hon och pappa Richard Springer hade kommit som judiska flyktingar från staden Gorzów Wielkopolski, då tillhörande Tyskland, i Polen.

1949 flyttade familjen till New York City och Jerry Springer tog examen i statsvetenskap och juridik från universitetet. Han värvades av senator Robert Kennedy till hans presidentvalskampanj, men Kennedy dödades 1968.

Jerry Springer misslyckades med att bli invald i kongressen 1970 och flyttade till Cincinnati där han blev borgmästare under två mandatperioder.

Ständiga bråk

1991 fick Jerry Springer erbjudande om att leda en pratshow på tv-kanalen WLWT med inriktning mot politik. Han tackade ja och pratshowen utvecklades snart till USA:s mest omtalade med inriktning på trasiga familjerelationer. Gästerna gjorde ofta kontroversiella uttalanden och stämningen i studion utlöste ständiga bråk med en mycket högljudd publik.

Sedan en av gästerna mördats av sin exman efter att ha avslöjat i sändning att de fortfarande hade en sexuell relation – framför näsan på hans nya fru – stämde hennes söner Jerry Springer för att ha “skapat en stämning som ledde till mord”.

Jerry Springer har efteråt sagt att han ångrar vad “The Jerry Springer show” gjorde för umgängesklimatet i tv-världen.

ANNONS

– Jag ber om ursäkt. Jag är så ledsen. Vad har jag gjort? Jag har förstört kulturen. Jag hoppas att helvetet inte är alltför varmt för jag bränner mig väldigt lätt, sade han i podcasten “Behind the velvet rope” enligt NME.

Var med i “Masked singer”

Han fick senare ett nytt program, “Judge Jerry”, som sändes i tre säsonger. Sista tv-framträdandet var som sjungande skalbagge i amerikanska “Masked singer” i fjol.

Jerry Springer fick en cancerdiagnos för några månader sedan och avled i sviterna av sjukdomen.

Han blev 79 år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS