Två större vapenaffärer som rundat kongressen på grund av “nödläge”, samt över 100 mindre affärer i tysthet.
Mest läst i kategorin
Så mycket militär hjälp rapporteras USA ha gett till Israel under Gazakriget – utöver det vanliga stödet på tiotals miljarder varje år.
Politiskt gnisslar förbindelsen betänkligt, när USA:s president Joe Biden med allt skarpare ord kräver återhållsamhet medan premiärminister Benjamin Netanyahu till nyligen har låtit militären anfalla för fullt i Gaza.
Men ekonomiskt och militärt blomstrar alliansen USA-Israel, som går tillbaka ända till de första skälvande timmarna efter Israels grundande. Totalt har Israel sedan 1940-talet tagit emot runt 300 miljarder dollar i dagens penningvärde – motsvarande 3 200 miljarder kronor, enligt en sammanställning från tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR).
Mycket av stödet sker som rent bistånd, alltså reda pengar som Israel får. De används sedan i stor utsträckning till att köpa amerikanska vapen, såsom det fruktade stridsplanet F-35 med ett pris på cirka en miljard kronor styck. På så sätt gynnar relationen även USA:s vapenindustri och arbetsmarknad.
100 vapenaffärer
Men Gazakriget har lett till att Israel behöver ännu mer. Biden-regeringen har därför godkänt försäljning av stridsvagnsammunition för 106,5 miljoner dollar och artilleriammunition för 147,5 miljoner. På grund av “nödläge” så har de affärerna gjorts utan att USA:s kongress tillfrågats, meddelar Vita huset enligt medier i Washington.
Och mindre affärer behöver inte offentliggöras alls. Men sådana sker i rasande fart, totalt under kriget hittills minst 100 vapenaffärer, rapporterar The Washington Post från en hemlig redogörelse i kongressen.
Det är ett extraordinärt antal affärer under ganska kort tid, säger Jeremy Konyndyk, som tidigare var högt uppsatt i Bidens styre, men nu arbetar för hjälporganisationen Refugees International.Det ger det starka intrycket att Israels krigsoffensiv inte skulle fungera utan stöd från USA på denna nivå, säger Konyndyk till tidningen.Truman svarade snabbt
Relationen USA-Israel har varit god ända sedan Israels första ledare David Ben-Gurion utropade “en judisk stat” i maj 1948. Det dröjde då bara några timmar innan USA:s president Harry Truman, som första världsledare, svarade att “den tillfälliga regeringen erkänns som styre i den nya staten Israel”.
I några decennier därefter försökte dock USA hålla en neutral balans i Mellanöstern, och inte gynna Israel mer än landets arabiska grannar. Det var först i och med de stora krigen 1967 och 1973 som USA mer definitivt ställde sig på Israels sida.