News55

Rymdsond åter på jorden – lastad med månstenar

Artikelbild
Den kinesiska rymdsonden Chang'e 6 har placerat en kinesisk flagga under sitt besök på månen. Arkivbild. (Foto: CNSA/Nya Kina via AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Prover från den kinesiska rymdsonden Chang’e 6 har landat på jorden. De är de första i världen som har samlats in från månens baksida.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“En fullständig framgång”, enligt den kinesiska rymdstyrelsen CSNA.

Sonden “fungerar normalt, vilket signalerar att månutforskningsuppdraget Chang’e 6 var en fullständig framgång”, säger rymdstyrelsen i ett uttalande efter att kapseln som planerat landat i Inre Mongoliet.

Uppdraget har av den kinesiska rymdstyrelsen tidigare beskrivits som “en bedrift som saknar motstycke i mänsklighetens historia gällande utforskning av månen”.

På bilder från kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) syns orangeklädd personal från CSNA som styr lastbilar och helikoptrar till landningsplatsen. Lokala lantbrukare och djurskötare evakuerades inför landningen.

Sondens 53 dagar långa uppdrag är världens första i sitt slag. Chang’e 6 har med hjälp av en mekanisk arm och en borr hämtat jord och stenar från den sida av månen som vetter bort från jorden. Området är enligt forskare mycket intressant, då de material som hämtats kan bidra till en bättre förståelse för hur månen har bildats och hur den utvecklats över tid.

Raketen med månsonden sköts upp från Hainanprovinsen i södra Kina den 2 maj och landade i Aitken-bassängen på månen en månad senare.

Resan tillbaka mot jorden inleddes den 4 juni, då Chang’e 6 lyfte från månens baksida.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS