News55

Ryska spökfartyg ökar risken för Östersjöutsläpp

Den finska gränsbevakningen intensifierade sin övervakning av Östersjön kort efter Rysslands invasion och införandet av västerländska sanktioner. Arkivbild. (Foto: Stefan Jerrevång/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Risken för ett stort oljeutsläpp i Östersjön har ökat sedan Ryssland började använda en “skuggflotta” av tankfartyg för att kringgå sanktioner på oljeexporten. Den varningen kommer från Finlands gränsbevakning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den så kallade spökflottan av tankfartyg med oklara ägandeförhållanden och försäkringar har gjort det möjligt för Ryssland att fortsätta sin export av olja och gas trots ett västerländskt embargo och oljepristak på den globala försäljningen.

Vår bedömning, särskilt under det senaste året, är att det finns en ökad risk för en olycka med miljökonsekvenser, säger Mikko Simola, chef för sjösäkerhetsenheten vid den finska gränsbevakningen.

Ett sjuttiotal gamla “spökoljetankers”, som var och en kan frakta mer än 100 000 ton råolja, navigerar genom Finska viken varje vecka. Antalet fartyg som trafikerar området är ungefär detsamma eller till och med fler än före den ryska attacken mot Ukraina, enligt Simola.

Alla oljetankfartyg som avgår från de stora ryska hamnarna Primorsk, Ust-Luga, Vysotsk (Trångsund) och S:t Petersburg går samma rutt genom Finska viken. De ålderstigna tankfartygens dåliga skick ökar risken för tekniska fel som kan leda till allvarliga oljeutsläpp, vilket vore särskilt förödande med tanke på Östersjöns grunda vatten och ömtåliga ekosystem.

En annan oroande faktor är osäkerheten kring ägande och försäkringsansvar för fartygen, säger Mikko Simola och nämner flaggstater som inte tidigare setts i norra Östersjön som Kamerun, Gabon, Djibouti, Palau och Belize.Dessa stater är förmodligen inte vana vid att navigera under nordiska isförhållanden, vilket ökar risken för en miljökatastrof.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]