News55

Ukraina: Rysk framstöt – före förstärkningen

Artikelbild
Förstörelse i orten Bohorodytjne i östra Ukraina, där ukrainska styrkor nyligen återtog kontrollen. Bilden togs den 12 juni. (Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Ryssland försöker att avancera så mycket som möjligt innan Ukrainas nya förstärkningar anländer, enligt den ukrainska arméchefen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De ryska invasionsstyrkorna har gjort små men fortsatta framryckningar både i Donetsk i östra Ukraina och längre söderut, vid delar av fronten där Ukraina har larmat om brist på såväl soldater som ammunition.

I Moskva är man väl medvetna om att tiden står på Ukrainas sida eftersom förråden gradvis förstärks, skriver Ukrainas arméchef Oleksandr Syrskyj i sociala medier. Han lyfter särskilt fram att ukrainarna snart får tillgång till F-16-plan.

“Därför försöker de ryska styrkornas befäl för närvarande med allt för att öka intensiteten och utvidga ytan för striderna, för att maximera utarmningen av våra styrkor, störa utbildningen av våra reserver och förhindra övergången till aktivt offensiva handlingar”, skriver Syrskyj.

Ukrainas president tillika överbefälhavare Volodymyr Zelenskyj sade vid helgens fredskonferens i Schweiz att det stöd som skickas fortfarande inte uppfyller behoven, samt att det hela tiden kommer för sent.

Enligt Syrskyj trycker Ryssland på som mest i Donetsk, den länge omstridda och endast delvis ockuperade regionen som Kreml i september 2022 sade sig annektera.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS