A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Black Friday oroar - så skyddar du dig mot trådlös skimning

Black Friday har blivit den största shoppinghelgen innan julhandeln inleds. Det är en helg då svenskar skyndar in till stan för att fynda och handla varor för nedsatta priser. Kanske presenter till barnbarnen eller den där nyårsklänningen. Black Friday ger bedragarna fler möjligheter att trådlöst skimma kontaktlösa betalkort i stora folkmassor, övergångsställen och i köer vid bankomater.

News55

Annons

Annons

Annons

Annons

Kortbedrägerier ökar. Bedragaren behöver inte längre stjäla kortet i ren fysisk bemärkelse, efter att ha listat ut vilken kod som är kopplat till det, utan kan läsa av kortet trådlöst och på så vis få full tillgång till kortuppgifterna. Det här är ett brott som är över på en sekunder och som man måste upptäcka direkt när man råkar ut för det innan kontot är tömt.

Enklare att betala

Med ett kontaktlöst betalkort blir det enklare att betala för alla dagliga strököp för mindre summor. Det går fortare också. Man behöver inte slå in någon PIN-kod eller dra sitt kort, utan man lägger det bara på betalterminalen i kassan. Det “blippar till” och köpet är därmed klart. Detta har dock en baksida och gör att trådlös skimning blir ett brott som både ökar i omfattning och som sällan klaras upp.

Kan handla på utländska sajter

Det enda bedragaren behöver är en modern mobiltelefon med en trådlös avläsare installerad som kan scanna av och spara kortuppgifterna. Bedragaren behöver inte ens se hur kortet ser ut eller vad som står på det. Avläsaren kan inte spara CVV/CVC-koden, som står på kortets baksida, utan endast kortnummer och utgångsdatum. Den informationen är dock tillräcklig för att kunna genomföra köp på flera utländska hemsidor.

Risk att man missar små belopp

– Det är inte alla gånger man märker summor som dras från sitt konto som är under 100-200 kronor, säger Johan Welander på Scanblocker. Små belopp går ofta obemärkt förbi, men om detta pågår över tid och om bedragaren kan fortsatt handla så kan det rinna iväg och i slutändan röra sig om ganska mycket pengar.

Scanblocker har tagit fram ett skyddskort som gör att bedragaren inte längre kan skimma betalkortet.

– Skyddskortet är utrustat med en störsändare som aktiveras automatiskt när bedragaren försöker scanna av betalkortet trådlöst. Resultatet blir då att skyddskortet stör och slår ut signalerna så att kortuppgifterna inte kan läsas av, säger Johan Welander.

Annons

Så skyddar du dig under Black Friday

Scanblockers skyddskort skapar ett skyddsfält runt dina kort i plånboken och skyddar kortuppgifterna från att bli trådlöst skimmade. Detta är perfekt under Black Friday, som inleds den 29 november, när du vistas i stora folkmassor, övergångsställen och i köer vid bankomater.

  • 3 års garanti på kortet
  • Kräver inga batterier
  • Slår inte ut chip och magnetremsa på dina andra kort
  • Kan bevaras i plånböcker, särskilda mobilskal med kortfack och i korthållare
  • Blockerar avläsarens signaler

 

Med kampanjkoden News55 får du 15% i rabatt vid köp av 2 skyddskort eller fler.

Klicka här för att köpa ditt skyddskort idag.

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?