A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Carin, 72: "Tänk om mer pengar dragits"

Trådlös skimning är ett brott som ökar. Varje år drabbas tusentals personer av kortbedrägerier men få brott klaras upp. Carin fick sitt kontaktlösa betalkort skimmat, trots att det låg i säkert förvar i hennes plånbok, när hon var ute på stan för att köpa den där vinterkappan hon så länge velat ha.

News55

Annons

Annons

Annons

Annons

Det räcker med att ha en modern mobiltelefon, med en inbyggd NFC-läsare, för att man ska kunna läsa av och stjäla någon annans kortuppgifter från ett kontaktlöst betalkort. Utan att någon ser, hör eller ens hinner reagera. I Sverige har problemet med kortbedrägerier ökat och allt fler beställer kontaktlösa betalkort från sina banker i syfte att förenkla och göra det smidigare att betala för sina dagliga småköp. Med ett kontaktlöst betalkort behöver man inte slå in sin PIN-kod eller dra sitt kort i betalterminalen. Det räcker med att “blippa” kortet i kassan.

Vinterkappan blev dyrare än planerat

Carin, 72, råkade ut för trådlös skimning. Här berättar hon om den hemska upptäckten:
– Jag har aldrig blivit rånad förut och har aldrig känt mig särskilt otrygg på stan. Jag har en ganska låg pension och just därför var det så himla skönt, minns jag, när jag äntligen lyckats spara ihop till en vinterkappa som jag länge velat köpa. Tänk, äntligen skulle den bli min!

Annons

Carin köpte vinterkappan och bar den redan nästa dag.

– Jag och mitt barnbarn var ute och gungade i parken hela dagen. Vi köpte varmkorv med bröd och jag var lyckligast i hela världen. Senare samma eftermiddag lämnade jag mitt barnbarn hos min dotter igen, åkte hem och hängde av vinterkappan i tamburen. Jag loggade in på min internetbank och reagerade på ett avdrag som jag inte alls kände igen.

122 kronor hade dragits från kontot

– När mitt kort ligger i min plånbok är jag trygg. Så har jag alltid känt. Så ska det ju vara. Usch, det här var så hemskt! 122 kronor hade dragits från mitt konto kopplat till en utländsk sajt jag aldrig varit inne på. Jag har aldrig känt mig så förnedrad. Tänk om mer pengar dragits, tänk om jag inte hade hade upptäckt detta och hunnit sätta stopp för det i tid.

Så enkelt är det för tjuven att stjäla kortuppgifterna

Carin är inte den enda som råkat ut för trådlös skimning. Kortbedrägerier ökar för varje år och inget kort ligger längre säkert i plånboken. På kontaktlösa betalkort är nämligen kortuppgifterna okrypterade, vilket gör att tjuven kan stjäla kortuppgifterna trådlöst på över en meters avstånd. På flera utländska hemsidor behöver man inte en CVC/CVV-kod för att kunna genomföra köp.

Det går att ligga steget före tjuven

Med Scanblockers skyddskort hindrar du tjuven från att stjäla dina kortuppgifter och skimma ditt betalkort. Skyddskortet slår ut NFC-läsaren och stoppar signalerna så att det inte längre går att läsa av ditt kontaktlösa betalkort.

– Hade jag vetat om detta hade jag inte behövt känna mig så förnedrad. Nu har jag redan börjat spara till en stickad scarf i kashmir. Den är blodröd, precis som höstens löv. Nu kan jag åka in till stan, köpa scarfen och slippa känna en klump i magen när jag loggar in på min internetbank nästa gång. Detta blir min revansch, avslutar Carin.

  • 3 års garanti på kortet
  • Kräver inga batterier
  • Slår inte ut chip och magnetremsa på dina andra kort
  • Kan bevaras i plånböcker, särskilda mobilskal med kortfack och i korthållare
  • Blockerar avläsarens signaler

 

Med kampanjkoden News55 får du 15% i rabatt vid köp av 2 skyddskort eller fler.

Klicka här för att köpa ditt skyddskort idag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?