A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

5 platser i Sverige du måste upptäcka!

Vad får dig att må bra och vilket äventyr står högst upp på din lista? Nervkittlande spänning, avkoppling, vandring eller historia? Här listar vi 5 besöksmål i Sverige som du bara måste upptäcka.

Harald Nylund

Annons

Annons

Abisko nationalpark

Den här nationalparken ligger vid småorten Abisko, i norra Lappland. Här kan du upptäcka Norrlands rika växtliv, djurliv och fjällnatur. Parken omfattar 7 700 hektar och sträcker sig från Torneträsks södra strand in mot högfjällen. Till populära sevärdheter hör utsikten från fjället Nuolja, kungsleden och naturum Abisko där du kan ta del av en utställning om nationalparken och dess historia.

Höga kusten

Ett rikt kulturarv och kustområde i Ångermanland, i Västernorrlands län. Höga kusten är ett av Sveriges populäraste turistmål som lockar besökare som är intresserade av vandring och som vill ta del av naturlivet. Till de mer populära besöksmålen hör Skuleberget, Skuleskogens Nationalpark, Trysunda och Hemsö fästning.

Astrid Lindgrens värld

I vår kära barnboksförfattare Astrid Lindgrens födelsekommun Vimmerby ligger Astrid Lindgrens värld. Här får du träffa barnböckernas färgstarka, busiga och modiga karaktärer på riktigt – Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter m.fl. Det är öppet från maj till augusti, och annars på helger och lov. I Astrid Lindgrens värld upptäcker du miljöerna på riktigt, som du läst om i böckerna för dina barn, så som Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Villa Villekulla och djupa Mattisskogen.

Icehotel Jukkasjärvi

Här blandas ett unikt hotell och konstutställning av snö och is. Icehotel Jukkasjärvi växte fram som en lösning på att det var svårt att locka besökare till byn Jukkasjärvi på vintern. På sommaren lockades besökare till forsränning och fiske, men på vinterhalvåret var det inte lika lätt. Ur de tankarna föddes ishotellet som förses av snö och is från Torne älv på vintern. Det har under de senaste åren varit ett av världens 100 mest populära besöksmål.

Ales Stenar

Detta är en fornlämning av typen skeppssättning som ligger i byn Kåseberga på Österlen, i Ystad kommun. Skeppssättningen består av 59 stenar som troligen är från Sveriges förhistoria. Var och en av stenarna väger ca 5 ton.

 

 

Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!