A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Upplev Sigtunas rika kulturliv

Bokkiosken. Foto: Kristina Sandin

Det är få platser i världen som kan mäta sig med den här historien. Ruinerna, slotten och den vackra naturen skapar en unik atmosfär och praktfull inramning. I över 1000 år har Sigtunas vackra destination lockat fram skaparglädjen hos besökare från när och fjärran. Här möts det äkta och genuina.

CAPE MEDIA

Annons

Annons

I Sigtuna kan man uppleva allt från svensk kulturhistoria till samtida konst. Här finns upplevelser för både vuxna och barn.

Pilgrimsvandring längs Ingegerdsleden

Pilgrimsvandringar är fenomen som aldrig tycks sluta växa i sin popularitet hos befolkningar över hela världen. Pilgrimsvandringar kopplas samman med hälsan och inte sällan med den inre hållbarhet som de innebär att skapa en ny relation till naturen innan vi kan ta oss an yttre hållbarhet.

Sigtunastiftelsen har ett rikt utbud av kulturevenemang. Ett exempel på detta är evenemanget Walking the Camino, ett samtal och en film om pilgrimsvandringar som anordnas den 11 mars i år i Sigtunastiftelsens bibliotek.

El Camino-leden till Santiago de Compostela i Spanien har blivit symbolen för fenomenet pilgrimsvandring och filmen Walking the Camino är en flerfaldigt prisbelönad dokumentärfilm från 2013 av Lydia Smith där vi får följa sex personer som går pilgrimsvandringen och upptäcker spännande saker hos sig själva som de inte kunnat ana.

Hösten 2014 invigdes Ingegerdsleden av Svenska kyrkan. Leden är uppkallad efter Sveriges första stora helgon Ingegerd Olofsdotter, dotter till Olof Skötkonung och hon föddes i Sigtuna. Ingegerdsleden går mellan Storkyrkan i Stockholm och Uppsala domkyrka och har blivit en vandringsled med pilgrimsstatus.

Det handlar om mer än att bara vandra

Ingegerdsleden är uppdelad i sju etapper mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna till Domkyrkan i Uppsala.

– Vi brukar säga att man kan njutvandra Ingegerdsleden. Det är inte särskilt besvärlig terräng, utan framkomligheten är god och man hinner upptäcka natur och kultur på ett enastående sätt, berättar Anna Lakmaker, VD, Destination Sigtuna.

Längs etapp 4 på leden passerar du bland annat Rosersbergs slott med slottspark, Steninge slott med Steninge slottsby, runstenar och vacker natur. I Sigtuna kan du övernatta på många hotell, ta SPA-behandlingar, bo enklare på vandrarhem eller Bed & Breakfast och unna dig något gott att äta från någon av alla restauranger eller mysiga caféer.

Ett besök på Sigtuna Museum & Art ger en bra bild av Sigtuna kommuns historia och kultur.

– Det fina är att man kan ta sig an Ingegerdsleden även på vardagar och övernatta i Sigtuna en torsdag om man så vill, säger Anna Lakmaker.

Den 9 maj genomförs Sigtuna Litteraturfestival. Festivalen startade 2011 och 2018 uppdaterades formatet.

– Sigtuna Litteraturfestival är en viktig kulturbärare i vår destination och det känns så roligt att vi nu fått klartecken att genomföra evenemanget under 2020, säger Anna Lakmaker i ett pressmeddelande.

Sigtuna Litteraturfestival är en dag då man kan njuta av Sigtuna, möta författare och samtala om litteratur och samhälle.

Några av de författare man kan möta under årets upplaga av Litteraturfestivalen är:

Karin Smirnoff, Vigdis Hjorth, Anne Holt, KG Hammar och Allan Linnér, Maja Hagerman, Anneli Jordahl, Jan Guillou, Per Gustavsson, Linda Skugge, Matilda Gustavsson.

Många fler kommer till Sigtuna stad som utgör festivalens arena. Programmet släpps i sin helhet mot slutet av mars.

Varmt välkommen till Sveriges första stad och passa på att börja helgen där Sverige börjar.

Kaffepaus för tjejgäng runt Ingegerdsleden. Foto: Destination Sigtuna
CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!