A-
A+

1 203 aktörer får återstartsstöd

Konserter, föreställningar och festivaler får stöd av Kulturrådet för att ge en nystart åt kulturen efter pandemin. Arkivbild.
Konserter, föreställningar och festivaler får stöd av Kulturrådet för att ge en nystart åt kulturen efter pandemin. Arkivbild.
KulturTT

1 203 kulturaktörer får återstartsbidrag från Kulturrådet – totalt 663 miljoner kronor. Projekt för barn och unga och digitaliseringssatsningar har prioriterats.

Annons

Annons

"Intresset för bidraget har varit stort, vi har fått in ansökningar på det dubbla mot vad vi kan fördela, vilket är en tydlig signal att Kultursverige är redo att starta upp igen", säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

Totalt inkom 2 013 ansökningar för ett totalbelopp på 1  530 miljoner kronor. Drygt en tredjedel av de beviljade ansökningarna kommer från arrangörer som tillsammans får ta del av ungefär 40 procent av medlen. Ansökningar som har beviljats handlar bland annat om nya turnéer, föreställningar, konserter och återstart av festivaler som inte har kunnat genomföras under pandemin.

Kulturrådet har också gett stöd till nya samarbeten för att nå publiken igen.

"Flera vittnar om att publiken inte hittat tillbaka till scenerna och de kulturella mötesplatserna efter pandemin. Genom återstartsbidraget ser vi att många, såväl genom nya samarbeten men också med nya produktioner gör kulturen tillgänglig i hela landet, vilket är viktigt", säger Kajsa Ravin.

Svensk Live, Konstfrämjandet och Bygdegårdarnas riksförbund är några av aktörerna som har beviljats medel. Man har också prioriterat digitaliseringssatsningar och projekt för barn och unga.

Tillsammans med tidigare krisstöd har Kulturrådet nu fördelat ungefär 4,5 miljarder kronor till kulturverksamheter som på olika vis har påverkats av pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.