A-
A+

"10 000 kommer kännas som 40 000 eller 50 000"

En veteran bland veteraner. Sebastian Larsson, snart 36, gör sitt femte mästerskap och gläds åt att det blir publik på EM-matcherna. Här tränar han i Båstad med Marcus Berg, till vänster, och Andreas Granqvist.
En veteran bland veteraner. Sebastian Larsson, snart 36, gör sitt femte mästerskap och gläds åt att det blir publik på EM-matcherna. Här tränar han i Båstad med Marcus Berg, till vänster, och Andreas Granqvist.
FotbollTT

I ett år har Sebastian Larsson spelat allsvenskt och i landslaget inför tomma läktare.

Snart lirar han inför åskådare i Sevilla och S:t Petersburg.

Det är fantastiskt. Man gör allt för att få samma kick, samma adrenalin men det går inte, säger han om ett år utan publik.

Annons

Annons

Kravet på EM-värdstäderna från Uefa var att tillåta ett begränsat antal åskådare – annars flyttades matcherna. Dublin och Bilbao kunde inte ge sådana garantier på grund av pandemin. Därför spelar Sverige i Sevilla (mot Spanien) och i S:t Petersburg (mot Slovakien och Polen).

Larsson, som gör sitt femte mästerskap, hymlar inte med att elitfotboll utan supportrar är trist.

"Gått ned sig lite"

Han menar också att intensiteten i matcherna gått ned.

Jag tror nog fotbollen gått ned sig lite. Kanske inte kvalitén, men energin i matcherna. Det går inte att komma ifrån. Man gör allt för att få samma kick, samma adrenalin men det går inte. Jag tror att det är helt omöjligt. Den fotboll jag sett och spelat själv, det är nog några procent mindre i intensitet. Det syns väldigt väl från sidan, säger han.

Landslagskollegan Mattias Svanberg, till vardags i Bologna, är inne på samma spår.

Det är en bra fråga om det påverkar en som spelare, om man blir några procent sämre. Det är en skillnad om det är tomt och tyst vid avspark än om det sjungs på läktarna. Det gör något med en själv, även om man inte tänker på det, säger Svanberg.

I Ryssland, där Sverige spelar två gruppspelsmatcher, ser det ut att bli totalt 34 000 åskådare. Svenska supportrar väntas på EM-matcherna, drygt 2 000 i Sevilla och runt 5 000 i S:t Petersburg.

Det är bara en bonus för oss om så många fans som möjligt kan ta sig till matcherna på ett säkert sätt, säger Larsson.
Jag såg sista omgången i England, där det var uppemot 10 000 på läktarna. För något år sedan hade man tyckt att det var en katastrof med 10 000 på en Premier League-match. Nu var det riktigt kul att se på fotboll igen.

Annons

Annons

På väg mot 130 landskamper

AIK-mittfältaren känner att det börjar dra ihop sig till EM.

Intresset, förväntningarna. Det är något speciellt att spela ett mästerskap för sitt land. Det märker man definitivt och det hoppas jag att man har med sig in i det. Jag tror att 10 000 på matcherna kommer att kännas som 40 000–50 000 eftersom vi inte haft publik.

Får han vara skadefri, tar en plats och Sverige får ett lyckat EM – då kan Larsson nå eller passera 130-strecket i antalet spelade landskamper. Men mest ser han fram emot att det snart är dags för det EM Sverige säkrade en plats i redan i november 2019.

Fantastiskt kul att det äntligen är igång. Jag vet inte hur länge vi väntat på det här. Det känns som en evighet sedan vi kvalade in till mästerskapet. Som inför alla mästerskap ska det bli spännande att se vad vi kan uträtta och hur vi kan prestera, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!