A-
A+

"100 000 ryska soldater vid vår gräns"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oroas av ryska truppförflyttningar vid gränsen. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oroas av ryska truppförflyttningar vid gränsen. Arkivbild.
UkrainaTT-Reuters

Närmare 100 000 ryska soldater har mobiliserats till ett område nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Annons

Annons

Zelenskyj säger att Ukrainas allierade i väst har delat med sig av uppgifter om hur trupperna rör sig på andra sidan gränsen. Den ryska ansamlingen har föranlett en allt hårdare ton kring konflikten de senaste veckorna.

Jag hoppas att hela världen nu tydligt ser vem som verkligen vill ha fred och vem som samlar nästan 100 000 soldater vid vår gräns, säger Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov meddelar att bygget av en flottbas i Berdjansk, vid Azovska sjön i norra Svarta havet, kommer att skyndas på. Azovsjön omges av Ukraina, Ryssland och den annekterade Krimhalvön. Ryssland kontrollerar Kertjsundet som är den enda vägen in till sjön, och över sundet har ryssarna också byggt en bro.

Efter ockupationen av Krim och delar av östra Ukraina försöker Ryssland de facto ockupera även Azovsjön, säger Reznikov.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har varnat Ryssland för att begå ytterligare ett "allvarligt misstag" gentemot Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin slår ifrån sig alla anklagelser. Enligt honom är det USA och Nato som agerar provokativt när de håller övningar i Svarta havet och gör att Ryssland "inte tillåts" släppa garden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.