100 000 uzbeker skrev högskoleprov ute

Uzbekiska studenter skriver årets inträdesprov till universiteten utomhus i huvudstaden Tasjkent.
Uzbekiska studenter skriver årets inträdesprov till universiteten utomhus i huvudstaden Tasjkent.
UzbekistanTT-AFP

Över hundra tusen uzbeker skrev under onsdagen inträdesproven till landets universitet – under bar himmel. Studenterna var de första av över en miljon som ska skriva testet under september.

Annons

Annons

I Uzbekistans huvudstad Tasjkent satt studenter i den botaniska trädgården, parker och i en fotbollsstadion och skrev årets inträdesprov till universiteten.

Innan de fick skriva proven gick de genom en desinfektionstunnel och fick sin temperatur uppmätt. Därefter blev de tilldelade ansiktsmasker och skyddshandskar.

Borden är separerade med två meters mellanrum. Vi följer alla sanitära riktlinjer, säger Elvira Urayeva, chef för de statliga inträdesproven, samtidigt som hon överblickar 2 500 studenter sittandes inne i fotbollsklubbens FC Pachtakors hemmastadion i Tasjkent.

Oisha Akhmedova säger att nedstängningen, som lättades under maj och juni men sedan återinfördes i juli efter en ny virustopp, hade försvårat hennes förberedelser för provet.

Jag förberedde mig med böcker och internet. Frågorna var inte så svåra, sade Oisha Akhmedova när hon gick ut från testet som hon skrev i en park.

Uzbekistan, med 33 miljoner invånare, har registrerat över 42 000 smittade och 326 dödsfall av viruset. I Sverige har högskoleprovet skjutits upp efter att en majoritet av riksdagens utbildningsutskott ansett att smittoriskerna är för höga.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons