A-
A+

100 miljoner till regional kultur

Länsteatern i Örebro. I höstbudgeten viker regeringen 100 miljoner kronor till regional kultur. Arkivbild.
Länsteatern i Örebro. I höstbudgeten viker regeringen 100 miljoner kronor till regional kultur. Arkivbild.
KulturTT

Regeringen viker 100 miljoner kronor till samverkansmodellen i höstens budget, som en satsning på kultur i hela landet.

Coronapandemin har inneburit en historisk kris för kulturen och nu behövs en historisk återhämtning, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Annons

Annons

'Jag vill inte att vi bara ska gå tillbaka till det kulturliv som var utan att vi kan satsa framåt. Då hoppas jag med den här förstärkningen att det ska ge regioner mer muskler att kunna göra det', säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
"Jag vill inte att vi bara ska gå tillbaka till det kulturliv som var utan att vi kan satsa framåt. Då hoppas jag med den här förstärkningen att det ska ge regioner mer muskler att kunna göra det", säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Under tio år har regioner och landsting haft uppdraget att förmedla statligt stöd till kulturinstitutioner i hela landet, via samverkansmodellen. Modellen har under många år fått kritik för att den urholkar ersättningen till kulturinstitutioner.

Men förra året förstärkte den nuvarande regeringen modellen med 150 miljoner kronor.

Och nu är jag jätteglad att kunna berätta att vi förstärker modellen ytterligare med 100 miljoner kronor per år. Totalt har vi under den här mandatperioden förstärkt samverkansmodellen med 250 permanenta miljoner. Och det behövs för att kulturen ska blomstra i hela landet, säger Amanda Lind.

Bredden behövs

Pengarna kan gå till exempelvis teatrar, regionala museer, regionala bibliotek, och främjande av film och hemslöjd. Även om restriktionerna i pandemins spår nu lättar kommer återhämtningen av kulturlivet att ta tid, tror Amanda Lind.

Coronapandemin har inneburit en stor kris, inte minst för livekulturen, men vi ser hur det breda kulturlivet har drabbats. Så när vi nu ska få till en återstart av kulturen behöver vi en bred palett av insatser. Samverkansmodellen finansierar just den bredden, säger hon.

Under finanskrisen 2008–2009 fick den regionala kulturen stryka på foten, menar Amanda Lind. Men nu inskärper hon att politiker på alla nivåer måste prioritera kultur och vara uthålliga. Hon hoppas också att det kommer att finnas utrymme för nysatsningar, nya initiativ och ambitionshöjningar i hela landet.

Det vi gör från statens sida är att peka ut en riktning, vi behöver investera i kulturen framåt.

Annons

Annons

Kan förbättras

TT: Ser du några problem med samverkansmodellen?

I grunden är det en bra modell, att regionerna har en frihet att fördela pengar som kommer från staten och att man kan växla upp med gemensamma medel. Det är de regionala och kommunala politikerna som har störst kännedom om det regionala kulturlivet. Men som alla modeller med ett par år på nacken finns det saker vi kan behöva titta på för att förbättra.

Amanda Lind går inte in på vad, men säger att dialogen fortsätter under hösten. Hon tycker att pandemin har kastat ljus på utmaningar som har funnits redan innan i svenskt kulturliv, bland annat vill hon fortsätta se över finansieringen av kulturlivet.

Vi måste också säkra att kulturskapare har rimliga arbetsvillkor och sociala skyddsnät. Är det något gott som ska komma ur pandemin är det insikten att vi måste värna vårt kulturliv och att det behövs insatser från alla politiska nivåer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!