A-
A+

15-åring häktas efter dödsskjutning i köpcentrum

Polisen på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö i lördags efter att en person skjutits till döds och en skadats allvarligt i en skottlossning på fredagskvällen.
Polisen på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö i lördags efter att en person skjutits till döds och en skadats allvarligt i en skottlossning på fredagskvällen.
BrottTT

15-åringen har erkänt mordet på Emporia köpcentrum i Malmö.

Nu har pojken häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Den skottskadade kvinnan har skrivits ut från sjukhuset.

Annons

Annons

Det var med armarna i kors och trotsig uppsyn som pojken mötte Malmö tingsrätt via videolänk från arresten. Vid sin sida hade han försvarsadvokat Johan Fernvall, som efter rättens beslut mötte pressen.

Han ville inte bli häktad men det blev han. Och han är besviken, säger Johan Fernvall som inte vill svara på vilken eventuell motivbild som ligger bakom dådet.

Men en sak framgår tydligt – pojken har redan erkänt att han är skyldig till att en man sköts till döds inne på Emporia i fredags. Däremot bestrider han misstanken om att ha utsatt den förbipasserande kvinnan som skadades svårt för mordförsök, utan hävdar att det rör sig om vållande till kroppsskada.

Kvinnan har skrivits ut från sjukhuset och har hörts av åklagare, uppger åklagaren för TT.

Stängda dörrar

Många medier var på plats när förhandlingen, som sedan fortsatte bakom stängda dörrar, startade inne i säkerhetssalen på Malmö Rättscentrum. Efter förhandlingen står det klart att pojken häktas på sannolika skäl misstänkt för både mord och mordförsök. Enligt åklagaren finns flera skäl att hålla pojken, som enligt Sydsvenskan var på rymmen från ett LVU-omhändertagande, inlåst under förundersökningens gång.

Den misstänkte ska enligt försvaret förstå allvaret i sin situation.

Det här är frågan om en pojke nyss fyllda 15, det är ett barn vi talar om, och han har suttit under pressande förhållanden sedan fredagskväll och egentligen inte haft kontakt med någon mer än mig. Det är klart att det påverkar honom, säger advokat Johan Fernvall.

TT: Förstår han varför han sitter där han sitter?

Det gör han.

Den misstänkte bar på ett vapen när han greps.

Så vitt jag förstått så ska det röra sig om en pistol. Misstanken är att det användes vid skjutningen, säger åklagare Michelle Stein.

Annons

Annons

Häktad fyra veckor

Som mest kan den misstänkte dömas till fyra års sluten ungdomsvård. Han är häktad i fyra veckor, men enligt åklagare Michelle Stein kan utredningen pågå längre än så.

Min bedömning, som delas av tingsrätten, är att det finns en uppenbar risk att han försöker avvika eller fortsätta sin brottsliga verksamhet om han inte häktas, säger hon.

Polisen meddelade redan tidigt i utredningen att mordet kan kopplas till den kriminella miljön. Måltavlan, en 31-årig man, dog medan en 39-årig kvinna skadades när gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentrumet mitt i fredagsrusningen. Den skadade kvinnan var enligt polisen en förbipasserande som kom i skottlinjen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.