A-
A+

16-åriga Malin försvann spårlöst – detta har hänt

Malin försvann spårlöst i Husum i Ångermanland i slutet av 1996 och hittades död först ett halvår senare.
Malin försvann spårlöst i Husum i Ångermanland i slutet av 1996 och hittades död först ett halvår senare.
BrottTT

För drygt 25 år sedan försvann en 16-årig flicka spårlöst i Husum, för att först ett halvår senare återfinnas mördad.

Nu har en tidigare friad man dömts för mordet, i en resningsprocess som inleddes efter nya resultat från dna-spår på flickan.

Annons

Annons

Den 23 november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun. Flickan hade åkt med buss från Örnsköldsvik för att träffa en skolkamrat i Husum men gick av vid fel hållplats.

22 maj 1997 hittades flickans kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en då 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på Malin Lindström. Han bodde i närheten av den hållplats där hon tros ha gått av och han hade setts tillsammans med en flicka längs med vägen mot E4. Hos mannen hade polisen hittat teckningar och andra fynd som de kopplade samman med brottet.

Fick inte provta

I oktober 1998 friades mannen av hovrätten, framförallt då det saknas teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet. På flickans byxor hade hittats en spermafläck, men dåtidens analysmetoder räckte inte till för att få fram en sökbar dna-profil.

Ärendet låg därefter kvar hos polisen som ett så kallat cold case, i avvaktan på en teknikutveckling som skulle kunna göra det möjligt att analysera spermafläcken.

I juli 2020 blev det känt att nationellt forensiskt centrum (NFC) hos polisen lyckats få fram en sökbar dna-profil ur fläcken. Förundersökningen återupptogs i november samma år. Åklagaren begärde att ett salivprov skulle få tas på den tidigare misstänkte mannen.

I maj 2021 meddelade Högsta domstolen att inget nytt prov fick tas. Det finns inte lagligt stöd för användning av tvångsmedel vid en återupptagen förundersökning i samband med resning, konstaterade rätten.

Annons

Annons

Hårstrån hade sparats

Efter detta gjorde polisen en fördjupad uppföljning av vad som hänt med de spår som säkrats tidigare i utredningen. Det visade sig att det dels fanns kvar hårstrån från mannen, dels att dna som tagits fram från ett tidigare blodprov skickats till forskare vid Uppsala universitet och fanns kvar där. NFC analyserade proverna och det visade sig att både dna från blodet och håret matchade med spermafläcken.

I juli 2021 ansökte åklagaren hos Högsta domstolen om resning i målet och i slutet av maj året därpå beslutade HD att bevilja detta, till nackdel för den nu 44-årige mannen. I samband med resningsbeskedet häktades han även, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 30 juni inleddes en ny huvudförhandling om mordet vid hovrätten för nedre Norrland. I samband med att den avslutades beslutade rätten att 44-åringen ska vara fortsatt häktad i väntan på domen.

Den 19 juli meddelade hovrätten att mannen döms till fem års fängelse för mordet på Malin Lindström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.