-
+

16-åring döms för misslyckat beställningsmord

Bild från förundersökningen, som visar den plats där mannen blev skjuten medan han väntade på bussen.
Bild från förundersökningen, som visar den plats där mannen blev skjuten medan han väntade på bussen.
BrottTT

En 16-årig pojke döms till tre års sluten ungdomsvård för att ha försökt skjuta ihjäl en ung man vid en busshållplats i Järfälla i maj förra året.

En annan man får ett långt straff för att ha beställt det misslyckade mordförsöket.

Annons

Annons

Pojken döms även för grovt vapenbrott, meddelar Attunda tingsrätt.

En 27-årig man som enligt åklagaren hade beställt mordet fälls för anstiftan av mordförsök samt grovt vapenbrott. Mannen får 18 års fängelse.

Ytterligare två män i 30-årsåldern döms för medhjälp. De döms till 8 respektive 10 års fängelse. De ska ha stöttat 27-åringen i planeringen.

Bevisningen mot de tre männen har bland annat bestått av kommunikation mellan männen över den krypterade chattjänsten Encrochat, som europeisk polis lyckades knäcka förra året.

I chattarna har åklagaren kunnat visa hur 27-åringen planerade mordförsöket i detalj, och bland annat försåg 16-åringen med en lägenhet att uppehålla sig i inför och efter skjutningen.

”Åklagarens bevisning utgörs i stor utsträckning av meddelanden mellan tre av de tilltalade och andra på telefoner med den krypterade tjänsten Encrochat. Meddelandena är av avgörande betydelse för bedömningen av åtalen", säger rättens ordförande K-G Ekeberg i en kommentar.

Offret fick livshotande skador, rättsläkaren kunde senare räkna till sju kulhål, men han överlevde.

Domen var egentligen tänkt att komma redan i januari, men huvudförhandlingen tvingades tas om helt då två domare blev sjuka inför avgörandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss