A-
A+

17-åringen: "Säker på att jag var i Frölunda"

Den misstänkte 17-åringen och hans försvarsadvokat, samt polisens sambo under rättegången i Göteborg.
Den misstänkte 17-åringen och hans försvarsadvokat, samt polisens sambo under rättegången i Göteborg.
BrottTT

Den åtalade 17-åringen nekar i rättegången om polismordet i Göteborg. Pojken säger att han inte minns mycket från mordkvällen.

Men jag är säker på att jag var i Frölunda med några vänner, säger 17-åringen.

Senare förhördes även pojkens mamma.

Annons

Annons

Polismannen Andreas Danman sköts till döds i stadsdelen Biskopsgården sent på kvällen den 30 juni.

Vid den tiden hade 17-åringen tagit bussen mot Frölunda, på andra sidan Göteborg, tillsammans med en vän. Sedan spelade de spel och "chillade" med några andra personer i Frölunda.

Angav förnamn

Den åtalade har försökt undvika att berätta vad de andra personerna heter. Han vill inte att de ska bli inblandade i rättegången. Under förhöret i rättssalen framkom dock flera förnamn, men inga efternamn.

Det finns heller inget spår av 17-åringen på övervakningsfilmer från busslinjen från Biskopsgården vid den aktuella tiden. Det gör den åtalade "förvånad", säger han under förhöret.

Han är även förvånad över att hans dna hittats på munskyddet som låg i ett skogsområde, nära mordvapnet och flera klädesplagg som också hade hans dna-spår. Fynden gjordes dagen efter mordet på polismannen.

17-åringen säger att han inte minns mycket från den aktuella kvällen. Han hade rökt cannabis. På en fråga från åklagaren medger pojken att han brukar röka mycket cannabis. Men han vill inte säga hur han finansierar sitt missbruk.

Annons

Annons

Inte med i konflikt

Han är dock bestämd i sitt nekande till de brott han nu åtalats för.

Jag har ingenting att göra med det här, säger 17-åringen.

Pojken säger också att han inte är inblandad i konflikten mellan kriminella grupper i Biskopsgården.

Jag vill inte umgås med kriminella, säger han.

Kammaråklagare Linda Wiking tar upp att pojkens mamma uttryckt oro för att äldre ungdomar skulle använda honom för morduppdrag. 17-åringen tror att det bygger på ett missförstånd. Men han ville helst flytta från området.

Lite senare på tisdagen förhördes 17-åringens mamma i tingsrätten. Som anhörig vittnar hon inte under ed, och är inte tvungen att säga något alls under rättegången.

Samlade till biljett

Åklagaren läser inför rätten upp protokoll från polisförhör med mamman, och från samtal med socialtjänsten. I dem berättar mamman om sin oro.

Mamman ville ha hjälp att skicka sin son till släktingar utomlands under sommaren, men fick nej av socialtjänsten. I stället samlade anhöriga ihop pengar och köpte en flygbiljett. 17-åringen skulle åka i mitten av juli, var planen.

Oron hade sin grund i att sonen dömts för ett mordförsök, som skedde när han var bara 15 år gammal. Nu hade pojken, efter ungdomsvård, placerats i en fosterfamilj i en annan del av Sverige – men återvänt hem till Biskopsgården.

Jag ville inte att han skulle råka illa ut. Jag ville inte att han skulle utsätta andra för fara. Han är ju ung. Jag ville inte att han skulle få problem, säger mamman i tingsrätten.

Sågs som modig

Hon har tidigare berättat att sonen sagt till henne att äldre ungdomar tyckte att han var modig, eftersom han knivskurit en person och straffats för det (med ungdomsvård).

"Vi vill att du ska utföra saker för oss", sade mamman att de äldre ungdomarna sagt till hennes son, enligt denne.

Önskan om att "utföra saker" verkar handla om att ta hämnd för dödsskjutningen av en 16-årig pojke i Länsmansgården på våren 2020. Den händelsen nämnde också åklagaren i sin sakframställan, som startpunkten för den senaste våldsvågen i Biskopsgården.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.