A-
A+

19-årig talang med i truppen till handbolls-EM

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. Arkivbild.
HandbollTT

Fyra mästerskapsdebutanter får plats i Sveriges trupp till handbolls-EM i januari. Yngst är Sävehofs 19-årige mittsexa Felix Möller.

Annons

Annons

Felix Möller debuterade i dubbellandskampen mot Polen i november och förbundskapten Glenn Solberg gillade vad han såg. Så mycket att Sävehofspelaren, som enda spelare från en svensk klubb, tar plats i 18-mannatruppen till EM.

Vi ser en ung och väldigt lovande spelare som imponerar med sin handbollsförståelse och speciellt i försvarsspelet, säger Glenn Solberg.

Viljan att ge Möller chansen i kombination med att försvarsgeneralen Max Darj har haft ljumskproblem ligger bakom att hela fyra mittsexor är uttagna. Förutom nämnda duon är även Fredric Pettersson och Oscar Bergendahl med i EM-truppen.

"Har det mesta"

I övrigt noteras två mästerskapsdebutanter på vänsternio, där Elverums Eric Johansson och Montpelliers Karl Wallinius får slåss med förstavalet Jonathan Carlsbogård om speltid.

Eric Johansson är en spelare som har det mesta, han kan bli så bra som han vill även om vi inte ska glömma att han är född 2000. Wallinius har gjort enorma framsteg i Montpellier det senaste året och är ett fysiskt monster, säger Glenn Solberg.

På målvaktssidan petas Mikael Aggefors, som har haft skadeproblem, och i stället är Peter Johannesson och Tobias Thulin (den fjärde debutanten) alternativen till veteranen och lagkaptenen Andreas Palicka.

Det här är nog den svåraste truppen som jag har tagit ut hittills, säger den norske förbundskaptenen.
Jag upplever att vi har en väldigt stor bredd och två lika bra lag i den här truppen, men samtidigt är det tufft att veta att det finns många bra spelare som inte kommer med.

Annons

Annons

Många VM-medaljörer

13 av de 18 spelarna var med och tog VM-silver i Egypten i början av året. Succén i Solbergs första mästerskap följdes sedan upp av kvartsfinalsorti mot Spanien i OS i Tokyo i somras.

I EM väntar Spanien på nytt i det första gruppspelet i Bratislava, där Sverige inleder mot Bosnien och Hercegovina den 13 januari. Även Tjeckien spelar i gruppen där de två bästa lagen går vidare till mellanrundan.

I en eventuell mellanrunda kan länder som Norge, Tyskland och Belarus vänta.

I de sista mötena mot de tre lagen har vi spelat oavgjort, så då vet vi hur tätt det är och hur tillfälligheter kan avgöra. Vi är ödmjuka inför uppgiften men vet också att vi är bra och kan spela jämnt mot och slå de bästa lagen när vi är på topp, då får vi se hur långt det räcker när vi kommer till Bratislava, säger Solberg.

EM pågår till och med den 30 januari och medaljmatcherna avgörs i Budapest.

Den svenska truppen samlas strax efter årsskiftet och genrepar mot Nederländerna, i Jönköping den 6 januari och i Alingsås två dagar senare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.