2021 är här – på några öar i Stilla havet

Fyrverkerier vid Sydney Harbour Bridge. Bilden är från ett tidigare år. Arkivbild.
Fyrverkerier vid Sydney Harbour Bridge. Bilden är från ett tidigare år. Arkivbild.
VärldenTT

Krisande samhällen. Ekonomisk kollaps. 1,7 miljoner döda. Pandemiåret 2020 går till historien som ett av de värsta i mannaminne.

Nu vänder vi blad – och först ut att skåla in det nya året blev önationerna Samoa och Kiribati i Stilla havet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Trots att många lär vara ivriga att lämna 2020 bakom sig kommer årets nyårsfirande inte bli som vanligt.

Coronasmittan grasserar fortfarande, på sina håll värre än någonsin, vilket har fått städer världen över, från Sydney till Rom, att anpassa festligheterna efter rådande omständigheter. Efter ett år märkt av död och elände lär champagnefryntliga folksamlingar i huvudsak utebli – i stället får miljontals människor följa fyrverkerier och liknande från tv-soffan.

Öar först och sist ut

Allra först – klockan 11 svensk tid – slog klockan midnatt på önationerna Samoa och delar av Kiribati i Stilla havet. Först 26 timmar senare har 2021 gjort entré på hela jordklotet, då de obebodda korallöarna Baker-Howland-öarna går in i det nya året.

Stillahavsöarna har klarat sig förhållandevis lindrigt under pandemin, men stängda gränser, utegångsförbud och nedstängningar gör att nyårsfirandet ändå ser annorlunda ut i år. Hotellanläggningen Taumeasina Island Resort på Samoa håller öppet för ett begränsat antal gäster – men något bubbel vid tolvslaget blev det inte.

Vi måste sluta servera alkohol klockan elva, sade hotellchefen Tuiataga Nathan Bucknall till nyhetsbyrån AFP inför kvällen.

Annons

Annons

Traditionsenligt fyrverkeri

Den australiska miljonstaden Sydney skjuter traditionsenligt upp ett imponerande nyårsfyrverkeri vid Sydney Harbour Bridge, klockan 14 svensk tid. Några större åskådarskaror är dock inte att vänta – staden har infört nya restriktioner efter ett coronautbrott med omkring 150 nya fall.

I stället får alla "Sydneysiders" som inte har balkong med hamnutsikt bänka sig framför tv:n, dock inte i större sällskap än fem personer.

I Dubai har myndigheterna intagit en mindre strikt hållning. Tusentals emiratier och turister väntas där beskåda en pyroteknik- och lasershow vid Burj Khalifa, världens högsta byggnad, klockan 21 svensk tid.

Uppskjutet utegångsförbud

Två timmar senare, klockan 23 svensk tid, får Beirutborna klinga i glasen, då det vanliga nattliga utegångsförbudet dagen till ära inträder först klockan tre på natten. Barer, restauranger och nattklubbar håller öppet och arrangerar stora fester för att fira årsskiftet, och kanske även skänka en stunds glömska efter alla umbäranden i spåren av den enorma explosionen i hamnen i augusti, som dödade omkring 200 personer, skadade tusentals, och jämnade stora delar av den libanesiska huvudstaden med marken.

När klockan slår tolv i Sverige firar även italienarna nyår. I Rom tänds ett stort bål på den antika kapplöpningsbanan Circus Maximus, som direktsänds tillsammans med ett två timmar långt musikprogram, enligt AFP.

Hedrar vårdpersonal

En timme senare ringer den amerikanska sångerskan Patti Smith in det nya året i London, som drabbats hårt under pandemin.

74-åringen kommer då att hedra vårdpersonal som fallit offer för covid-19 i en ceremoni som visas på en stor tv-skärm på Piccadilly Circus och strömmas på Youtube.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons