2021 års stjärnskott: Hon är redo att ta över

Mona Masrour släpper debutalbumet 'Scener' i februari.
Mona Masrour släpper debutalbumet "Scener" i februari.
MusikTT

Trots pandemin och en i princip död livescen lades grunden för Mona Masrours artistkarriär under året som gått.

Hon är en av de artister som förutspås en ljus framtid 2021.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mona Masrour har bland annat samarbetat med Yasin under året och släppt musik med Lina under året. Nu siktar hon på ännu fler släpp 2021.
Mona Masrour har bland annat samarbetat med Yasin under året och släppt musik med Lina under året. Nu siktar hon på ännu fler släpp 2021.

2020 har varit ett krisår för musikbranschen, med inställda spelningar, uppskjutna album och stora svårigheter att planera inför framtiden.

Samtidigt har en del musikskapare tagit sina första steg mot genombrottet. En av dem Mona Masrour, det 20-åriga r'n'b-hoppet från Stockholm som har hyllats av bland andra Imenella och Sabina Ddumba.

Hon, tillsammans med andra artister som pophoppet Felicia Takman, hiphopartisten Macky, den etablerade låtskrivaren och numera artisten Zikai och popkillen Alex Järvi, förutspås en ljus framtid under 2021.

2020 har Mona Masrour samarbetat med Yasin på låten "Edu" och släppt singeln "Easy" tillsammans med Lina (som stavas med en etta i stället för ett i) – som även hon befinner sig i startgroparna av sin karriär.

Att släppa singlar med artister som inspirerar mig och att få ge ut mer musik är någonting jag har längtat efter. Det kunde jag göra i år, och det får mig att se fram emot nästa år jättemycket, säger Mona Masrour.

Upptäckt på internet

Nu befinner sig Mona Masrour i studion tillsammans med den etablerade hiphop-producenten Nils "Nisj" Svennem Lundberg. Debutalbumet "Scener", som bland annat gästas av Guleed, släpps i februari.

Ordet ”scener” för mig och mina tjejer är synonymt med ”knas”. Det används som en kommentar om man går igenom något tufft eller på ett eller annat sätt är i skiten. Och det finns många stunder jag känt mig omringad av ett kaos. Det är de situationerna jag berättar om på mitt album.

Senare till hösten planerar hon ytterligare ett släpp, en mixtape.

Men trots att Mona Masrour alltid har gjort musik, var hon inte inställd på att det skulle funka karriärmässigt.

Det kändes själviskt att satsa på min dröm. Jag kommer från en familj där utbildning ses som väldigt viktigt för ens framtid. Min mamma kommer från Marocko och har jobbat väldigt hårt för att vi ska ha det bra. Därför känner jag en skyldighet att ge hundra procent i allt jag gör. Det är mitt sätt att ge tillbaka och förhoppningsvis kommer jag att göra henne stolt längs vägen, säger Mona Masrour.

Annons

Annons

"Var i chock"

Hon berättar att många "småmål" blev uppfyllda under året, ett av dem var när Yasin frågade om de skulle samarbeta.

Jag var i chock. Han har varit en av dem som jag har sagt "en dag ska jag göra musik med honom", speciellt på grund av hur mycket han har influerat den svenska hiphop-scenen.

Liksom de flesta artister har Mona Masrour inte fått särskilt mycket scentid i år – någonting hon inte har sörjt.

Det har känts som en så distanserad dröm med tanke på hur året sett ut, men jag längtar efter att få uppträda live med det här albumet. Om jag skulle tillåta mig själv att drömma så tänker jag på alla vackra scener i det här landet som r'n'b inte har fått höras på ännu, säger hon och fortsätter:
Jag vill stå på teaterscener, parkscener och alla de här andaktsfulla rummen som svensk r'n'b och soul längtar efter att få ta över.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons