A-
A+

210 bom i kaosartad världscupavslutning

Norges Ingrid Landmark Tandrevold tog hem söndagens masstart.
Norges Ingrid Landmark Tandrevold tog hem söndagens masstart.
SkidskytteTT

Sju bom i snitt per åkare, 210 missade skott totalt.

Skidskyttesäsongens sista världscuplopp blev vinterns svängigaste.

Då tog Norges Ingrid Landmark Tandrevold chansen och säkrade sin första seger i karriären – efter "bara" fem bom.

Annons

Annons

De jämtländska vindarna tog över huvudrollen när skidskyttets världscupsäsong avslutades med masstarter. Först flyttades starterna fram ett par timmar, men det hjälpte bara marginellt.

För när damerna till slut kom iväg blev det snabbt tydligt att det skulle bli närmast ett lotteri på skjutvallen.

Ingen sköt fullt

Ingen var ens i närheten av att skjuta fullt. De 30 åkarna sköt totalt 210 bom – sju i snitt per åkare – och det kastades ständigt om i resultatlistorna, samtidigt som det var ständig köbildning i straffrundan.

Belarusiskan Dzinara Alimbekava gjorde det i alla fall bättre än de flesta inledningsvis. Med bara totalt tre bom på de tre inledande skyttena hade hon en klar ledning på 25 sekunder, och segern i sin hand när hon gled in på skjutvallen för sista gången.

Då avslutade hon med tre bom och dagen såg ut att vara förstörd.

Det var den inte.

För där bakom fortsatte kaoset och flera åkare – däribland Sveriges Linn Persson – väntade länge, länge innan de ens vågade börja skjuta i snålblåsten. Och när de väl kom till skott resulterade det oftast i bommar.

I den sista ståserien mojnade det aldrig, så jag blev stående. I efterhand borde jag ha skjutit på, men det är ju lätt att säga i efterhand. Man vet ju aldrig när det ska sluta blåsa, säger Persson.

Hon stod som fastfrusen på det sista skyttet, och inte förrän efter en dryg minut hade hon skjutit klart – och då ändå bommat tre.

Min tanke var att vara offensiv och skjuta när luckorna kom, men det var inte nog med luckor för att jag skulle kunna skjuta. Och ju längre man står desto skakigare blir det också.

Och fler var det som hade det tufft. Italienska stjärnåkaren Dorothea Wierer hade häng på en topplacering – men rasade fullständigt efter att ha blivit stående i över två minuter på sista skyttet och sedan ändå dragit på sig tre bom.

Det var en liten tröst att det var fler som slet, säger Linn Persson skämtsamt.

Annons

Annons

Norsk debutsegrare

Det svajiga skyttet överlag gjorde att Dzinara Alimbekava gick ut i ledning in på slutvarvet, trots haveriet i sista skyttet. Men Norges Ingrid Landmark Tandrevold var hack i häl efter bara en avslutande bom.

Och det skulle bli norskan som tog hem segern – hennes första individuella världscupvinst i karriären. 24-åringen var snabbt ifatt Alimbekava och satte direkt in ett avgörande ryck.

Till slut var hon 6,9 sekunder före belarusiskan i mål. Trea blev Franziska Preuss, Tyskland, som precis som Tandrevold landade på sex bom totalt.

Bäst av svenskorna blev Mona Brorsson på 13:e plats, med sex bom och 1.10 från segern. Elvira Öberg (nio bom) blev 18:e, Linn Persson (sex bom) blev 19:e och Hanna Öberg (åtta bom) blev 24:a.

Allra tyngst på söndagen gick det dock för fransyskan Julia Simon. Hon slutade sist efter 15 av 20 bom och var till slut nästan fem minuter bakom Tandrevold.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!