A-
A+

431 irakier flögs hem från Belarus

Migranter har fastnat i gränsen mellan Belarus och Polen. Bild från gränsövergången Kuznitsa den 17 november.
Migranter har fastnat i gränsen mellan Belarus och Polen. Bild från gränsövergången Kuznitsa den 17 november.
Belarus/EUTT-AFP-AP

Ett första irakiskt flygplan med hundratals medborgare har återvänt från Minsk på torsdagen. Samtidigt varnar Polen för förhandlingar med den belarusiska regimen angående gränskrisen.

Annons

Annons

På planet som lämnade Minsk på torsdagen fanns 431 irakier, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax. Irak har gjort tydligt att det bara är de som vill återvända frivilligt som hämtats på torsdagen.

Enligt belarusiska myndigheter finns omkring 7 000 migranter kvar i landet, varav 2 000 har uppehållit sig vid gränsområdena.

Varnar för samtal

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki uppger på torsdagen att Irak har lovat att flyglinjerna till Minsk även fortsättningsvis kommer att hållas stängda. Han varnar också EU för direkta samtal med Minsk.

Vi måste vara medvetna om att alla direkta samtal med Lukasjenko passar honom eftersom de legitimerar hans regim, säger Morawiecki.

Tusentals migranter har suttit fast vid gränsen sedan i början av november, med målet att försöka korsa gränsen mot Polen och EU. Minst elva av dem har mist livet vid gränsen, enligt hjälporganisationer.

EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst.

Annons

Annons

Hundratals uppges gripna

Tidigare under torsdagen kom uppgifter från Polens försvarsdepartement om att omkring 200 migranter som tagit sig över gränsen till Polen har frihetsberövats av polska styrkor under natten. Fem personer, varav tre barn mellan sju och nio år gamla, skadades och fördes till sjukhus under incidenten.

Det polska försvarsdepartementet anklagar Belarus för att ha koordinerat migranternas försök att ta sig över gränsen under natten genom att ha förstört taggtrådsstängslet som skiljer Belarus från Polen och EU, och manat migranterna att kasta sten mot de polska soldaterna för att distrahera dem.

Uppgifterna kunde inte verifieras, då journalister inte har tillträde till gränsområdet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.