A-
A+

50 Cent: Det gick inte att springa från mamma

Patina Milla som Raquel Thomas, mor till den unge Kanan (Mekai Curtis) i 'Power book III: Raising Kanan', som skildrar ett hårt 1990-tal i New York. Pressbild.
Patina Milla som Raquel Thomas, mor till den unge Kanan (Mekai Curtis) i "Power book III: Raising Kanan", som skildrar ett hårt 1990-tal i New York. Pressbild.
Tv/MusikTT

Rapparen, affärsmannen och tv-producenten Curtis "50 Cent" Jacksons uppväxt har influerat gangsterserien "Power book III: Raising Kanan" som utspelar sig i början av 1990-talet.

Annons

Annons

'Det kändes hårt, som om de svor, fast exempelvis Run DMC inte alls använde samma terminologi som dagens artister. Den tiden var som en film med 11-årsgräns i jämförelse med i dag.' Det säger Curtis '50 Cent' Jackson när han minns hiphopen på 1990-talet. Den nya serien 'Power book III: Raising Kanan' är en ursprungsberättelse från 1991 om hans rollperson i gangsterserien 'Power'. Arkivbild.
"Det kändes hårt, som om de svor, fast exempelvis Run DMC inte alls använde samma terminologi som dagens artister. Den tiden var som en film med 11-årsgräns i jämförelse med i dag." Det säger Curtis "50 Cent" Jackson när han minns hiphopen på 1990-talet. Den nya serien "Power book III: Raising Kanan" är en ursprungsberättelse från 1991 om hans rollperson i gangsterserien "Power". Arkivbild.
Mekai Curtis med Curtis '50 Cent' Jackson. Båda spelar Kanan Stark i olika installationer av tv-serien 'Power'. Pressbild.
Mekai Curtis med Curtis "50 Cent" Jackson. Båda spelar Kanan Stark i olika installationer av tv-serien "Power". Pressbild.
Jag saknar att kläderna på den tiden var "baggy" så man kunde vara lite flexibel, allt blev så smalt efter det, säger en kostymklädd Curtis "50 Cent" Jackson i ett videosamtal från New York.

Han gör press för att marknadsföra "Power book III: Raising Kanan", en så kallad ursprungsberättelse till tv-serien "Power" som handlar om den studiebegåvade Kanan (spelad av Mekai Curtis men med Curtis "50 Cent" Jackson som berättarröst") som växer upp och blir kriminell i 1990-talets Jamaica, en stadsdel i Queens i New York.

Det var då jag blev förälskad i hiphopkulturen. På den tiden spelades hiphop bara en timme i veckan på radion, så vi var tvungna att spela in det på band och spela upp det för varandra.

En hård plats

I Sverige är Curtis "50 Cent" Jackson kanske fortfarande mest känd som en av 2000-talets största gangsterrappare. Han blev en superstjärna över en natt när han släppte det Dr Dre-producerade albumet "Get rich or die tryin" (2003) och senare "The massacre" (2005), som båda sålde multiplatinum.

Ett par år innan han slog igenom överlevde Jackson ett mordförsök där han blev skjuten med nio skott. Han hade gått i sin mammas fotspår (som dog när han var 8 år) mot en kriminell livsstil och börjat sälja droger som 12-åring under 1980-talets crackvåg.

Det var tuffare på den tiden. Folk hade mer att tjäna på att vara i samklang med sin närmiljö än att fokusera på sin karriär. Min morfar hade nio barn och så fort han kom hem gav han hela lönen direkt till mormor för att mätta alla munnar. Han representerade arbetarklassen och att göra rätt för sig för mig. Min mamma och hennes vänner däremot såg ut att ha livsstilen som jag ville vara del av. Det var som att jag inte var medveten om riktningen som jag tog.

Annons

Annons

"Pop Smoke var min favorit"

Curtis "50 Cent" Jackson minns tillbaka till 1990-talet och sin uppväxt, som har influerat manus till tv-serien. Speciellt en scen i det första avsnittet, då en ung Kanan får stryk av ett gäng mobbare på skolgården. Hemma får han en utskällning av sin mamma och blir beordrad att gå tillbaka och slå mobbarna på käften.

Jag hade den upplevelsen. Jag var mer rädd för min mamma än de andra ungarna. Jag fick inte riktigt svaret jag hade förväntat mig av henne. Hon sa: "Så du lät dem köra över dig sådär? Nu går vi tillbaka." Om jag inte hanterade dem var jag tvungen att ta det med henne, och det gick inte att springa från mamma.

TT: Vem är din favoritrappare från New York just nu?

Pop Smoke (som blev skjuten till döds i ett inbrott 2020, reds anm) var min favorit och jag hjälpte till att få ut hans projekt "Shoot for the stars, aim for the moon" efter hans död. När jag slog igenom sade jag "Get rich or die tryin" och jag blev rik, men han dog. Det är samma process, och samma sak hade kunnat hända mig. Det är en del av livsstilen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!