50 journalister dödade i år

Protesterande kräver frigivning av den algeriske journalisten Khaled Drareni som i september dömdes till fängelse. Arkivbild.
Protesterande kräver frigivning av den algeriske journalisten Khaled Drareni som i september dömdes till fängelse. Arkivbild.
VärldenTT

Hittills i år har 50 journalister dödats i tjänsten, visar den årliga sammanställningen från Reportrar utan gränser (RSF).

Två tredjedelar av dem arbetade i länder som inte är i krig.

Annons

Annons

Annons

Annons

Här sticker Mexiko ut med åtta dödade journalister under 2020. I Indien dödades fyra journalister, i Filippinerna tre i och Honduras tre.

Många av dödsoffren i icke krigförande länder granskade korruption, organiserad brottslighet eller bevakade proteströrelser.

Andelen dödade journalister i länder som befinner sig i krig fortsätter dock att minska, enligt RSF. Färre journalister har arbetat på fältet i år på grund av pandemin.

Brändes ihjäl

Av de journalister som i år mist livet i samband med sitt arbete mördades 84 procent, en ökning från 63 procent i fjol. Några av dem mördades på ett ytterst barbariskt sätt, som till exempel:

Reportern Julio Valdivia Rodríguez på dagstidningen El Mundo, som hittades halshuggen i den mexikanska delstaten Veracruz.

Redaktören Víctor Fernando Álvarez Chávez som arbetade för den lokala nyhetssajten Punto x Punto Noticias, hittades styckad i Acapulco i samma land.

Reportern Rakesh “Nirbhik” Singh på den indiska tidningen Rashtriya Swaroop brändes levande i sitt hem – ett beställningsmord av en lokal tjänsteman som Rakesh Singh kritiserat för korruption.

Annons

Annons

"Attack mot alla"

"Journalister fortsätter att utsättas för grovt våld i sitt arbete. För många kan det framstå som att journalister som dödas är offer för de risker de utsätter sig för i yrket, som till exempel att bevaka en väpnad konflikt, men våldet riktas allt oftare mot granskande journalister eller reportrar som rapporterar om känsliga ämnen. Vi måste komma ihåg att när en journalist attackeras är det också en attack mot alla människors rätt att informeras", säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i ett pressmeddelande.

Tidigare har RSF rapporterat att runt om i världen är 387 journalister fängslade på grund av sin yrkesutövning. Det är ungefär lika många som föregående år, en historiskt hög nivå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons